Zece persoane au decedat în incendiul care a izbucnit sâmbătă seară la secția ATI din incinta Spitalului Județean din Piatra Neamț. A fost activat Planul Roșu de Intervenție. Din primele evaluări ale pompierilor, prima ipoteză a cauzei incendiului este un scurtcircuit, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. S-a început ancheta. Despre evenimentul tragic a vorbit și medicul anestezist Carmen Mărginean: „Oricare dintre secțiile ATI se poate găsi mâine în aceeași situație! Sunt o bombă cu ceas”.
Secția de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) va prelua ancheta în cazul incendiului de la Secția de Antestezie Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului Județean Piatra Neamț. Ancheta este conducă de procurorii din dosarele Colectiv și Maternitatea Giulești.
„Cauza a fost înregistrată iniţial pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamţ, care s-a sesizat din oficiu, fiind dispusă începerea urmăririi penale in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă. Pe măsura derulării cercetărilor, vom informa opinia publică”, au transmis reprezentanţii PÎCCJ
Carmen Mărginean, medic anestezist cu o experiență de doi ani la spitale din Mureș și Cluj și 9 în Marea Britanie a vorbit despre situația spitalelor din România.
„Singurul lucru pe care pot să îl spun e că nu e exclus ca ceva similar să se întâmple din nou, pentru că spitalele noastre au instalații vechi, oxigenul nu este suficient, sursele, prizele electrice foarte multe dintre ele nu au fost updatate de ani de zile, practic e un pericol real în spitalele noastre în zilele acestea când, din cauza numărului mare de pacienți infectați cu COVID-19, care necesită oxigen, toate sursele de oxigen și prizele electrice sunt suprasolicitate. Oricare dintre secțiile ATI se poate găsi mâine în aceeași situație! Sunt o bombă cu ceas”, spune medicul, potrivit Mediafax.
„Acești pacienți sunt conectați la tot felul de aparate, la ventilatoare. Și practic pentru a transfera un pacient ca acesta și la CT când facem examinările, ne ia o jumătate de oră-o oră să facem toate check-listurile, să ne asigurăm că avem tot echipamentul necesar la dispoziție.
Trebuie să ne asigurăm că avem destul oxigen, că ventilatoarele au suficientă baterie, să ne asigurăm că avem și un plan B dacă pacientul se extubează accidental, dacă ventilatorul cedează avem o mască și un balon și, de obicei, ai nevoie de cel puțin două persoane pentru a salva un pacient de terapie intensivă, pentru a-l mobiliza.
Ai nevoie de două persoane pentru a împinge patul și să se asigure că e deconectată toată aparatura. Dacă nu am reușit să stingem incendiul practic ar trebui să se facă pe orizontală evacuarea pacienților”, a continuat Mărginean.