Ultima decizie pentru maternitatea Giulești: ce se întâmplă după 3 săptămâni de suspendare

Ultima decizie pentru maternitatea Giulești: ce se întâmplă după 3 săptămâni de suspendare

Sorina Pintea a anunțat că Maternitatea Giulești își va rulua integral activitatea medicală de pe data de 20 decembrie. Internările la Maternitatea Giulești au fost suspendate în urmă cu trei săptămâni, pe 30 noiembrie, în urma scandalului infectării cu stafilococ auriu meticilino-rezistent a 45 de bebeluși.

„Decizia inspectorilor sanitari vine după ce au fost finalizate lucrările de igienizare, curățenie și dezinfecție terminală în spațiile unității sanitare. De asemenea, rezultatele probelor de laborator privind autocontrolul coroborate cu probele de sanitație prelevate de reprezentanții DSPMB sunt în prezent conforme”, a declarat Pintea.

Condiția pusă de Ministrul Sănătății

„Reluarea activității unității sanitare implică respectarea cu strictețe a normelor legale privind supravegherea, prevenirea și limitarea infecțiilor asociate asistenței medicale în unitățile sanitare”, mai precizează Ministerul Sănătății.

Ce amenzi au luat medicii de la Giulești

Sorina Pintea a anunțat, pe data de 18 decembrie, că medicii de la Giulești și unitatea sanitară au primit amenzi care însumează 10.000 de lei în urma controlului Direcției de Sănătate Publică.

„S-a luat decizia amendării medicului șef de secție de la Neonatologie cu 2.000 de lei, amendarea directorului medical cu 2.000 de lei, amendarea asistentei șefe de la Neonatologie cu 1.000 de lei, amendarea asistentei șefe de la sala de nașteri B2 cu 1.000 de lei, amendarea asistentei șefe de la Obstetrică-ginecologie 1, a medicului epidemiolog al spitalului, amendarea medicului șef de laborator, amendarea coordonatorului activității în relația cu mediul și amendarea șefului de spălătorie”, a anunțat Sorina Pintea.

Sorina Pintea a mai anunțat că amenzile pentru astfel de cazuri vor fi majorate prin modificarea Ordinului ce reglementează valoarea lor. Potrivit ministrului Sănătății, valoarea amenzilor pentru astfel de cazuri este neactualizată din anul 2011.

Un număr de 45 copii născuți în ultimele săptămâni la Maternitatea Giulești au fost infectați cu stafilococ auriu meticilino rezistent, doi copii au fost colonizați cu infecția, iar în cazul a încă cinci bebeluși, analizele de laborator au infirmat prezența infecției.

Ministerul Sănătății și Direcția de Sănătate Publică au decis să oprească toate internările la Maternitatea Giulești începând din data de 30 noiembrie. Pe măsură ce pacienții internați sunt externați, se trece la dezinfecție și nu se mai fac alte internări, a anunțat atunci ministrul Sorina Pintea.

Ministerul Sănătății a anunțat, pe 30 noiembrie, că primele rezultate ale probelor lucrate în laboratorul Direcției de Sănătate Publică evidențiază prezența stafilococului auriu pe suprafața unui scutec al unui copil internat într-un salon de normoponderali, precum și prezența germenilor mezofili și hemolitici într-un salon de lehuze.”

În subordinea cui se află Maternitatea Giulești

Maternitatea Giulești se află în subordinea Primăriei Capitalei. Controlul recent din maternitate a fost realizat de Direcția de Sănătate Publică, la solicitarea Ministerului Sănătății, care au decis oprirea temporară a internărilor, începând din data de 30 noiembrie. Ministerul Sănătății nu poate dispune însă, eventuale sancțiuni conducerii maternității, acest lucru ține de competența Primăriei Capitalei.

În plus, Primăria Capitalei va achiziționa trei clădiri pentru relocarea Maternității Giulești, a Spitalului de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială „Prof. Dr. Dan Theodorescu”, precum și pentru o parte dintre secțiile Spitalului Cantacuzino, potrivit unui proiect adoptat pe 19 decembrie de Consiliul General al Municipiului București la propunerea Gabrielei Firea.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI