Piața asigurărilor RCA din România este într-un moment de cotitură în această perioadă, iar acțiunile recente ale ASF arată exact acest aspect, și vorbim, așadar, de un nou cutremur pe piața asigurărilor RCA din România, fiind vorba de a patra amendă primită de unul din jucători.
Scandalul iscat de decizia ASF de a bagă în faliment Euroins a dezechilibrat piața românească, care și-așa și-a revenit geru după falimentul celor de la City Insurance. Euroins a fost acuzată de un deficit de capital de peste 400 de milioane de euro, o companie care deținea la acel moment o cotă de piață de aproape o treime pe segmentul RCA și era al treilea mare asigurător din România.
Aveau să fie propuse mai multe soluții pentru a face față consecințelor pe termen scurt și pentru rezolvarea situației pe termen mediu, adoptarea unei noi legi RCA și înființarea unei companii susținute de stat, cu scopul de a consolida piața, dar lucrurile aveau să meargă extrem de prost pentru asigurătorul bulgar. În acest context autoritățile luau decizia de a schimba legea pentru asigurările RCA din septembrie anul acesta.
După o perioadă extrem de volatilă și într-un dezechilibru total, necesitând intervenția rapidă a statului, piața asigurărilor RCA a luat o amploare și mai mare când vine vorba de prețuri, și o zonă extrem de delicată pentru companiile de intermediere, așa-numitele companii de brokeraj în asigurări, printre ele și DAW Management Broker de Asigurări, rămasă în piața de RCA pe un loc cinci, iar la nivel general, pe locul al șaptelea, după falimentul unui alt gigant în brokeraj, Exa Broker.
Conform ASF, se pare că cei de la DAW Management Broker de Asigurări a călcat pe bec, primind recent cea de-a patra sancțiune de la ASF, în decurs de nici doi ani, conform celor de la economica.net. De altfel, pe 12 aprilie, ASF publica raportul acțiunilor de amendare, iar brokerul apărea în prima parte, precizându-se și care au fost normele încălcate de acesta:
„Daw Management Broker de Asigurare S.R.L. a fost sancționată cu amendă în cuantum de 13.900 lei pentru următoarele fapte:
- nerespectarea prevederilor art. 40 alin. (4) din Norma ASF nr. 22/2021 privind distribuția de asigurări;
- nerespectarea prevederilor art. 13 alin. (1) lit. e) pct. iii) din Legea nr. 236/2018 privind distribuția de asigurări, cu modificările și completările ulterioare.”, se arată în raportul ASF.
În acest context au apărut și explicațiile pentru care compania a primit patru amenzi în nici doi ani, iar una dintre ele ar fi că se scot extrem de mulți bani din companie pentru cheltuieli nejustificate și nu în folosul propriu-zis al companiei în cauză.
Mai mult de jumătate din piața asigurărilor non-viață, care reprezintă 83% din totalul pieței de asigurări, este formată din asigurări de răspundere civilă, atât polițele RCA, cât și răspunderea transportatorilor, care reprezentau 54,7% în primele 9 luni din 2022.
Având în vedere că polițele RCA sunt obligatorii, se pare că piața este determinată de existența reglementărilor, și au fost vehiculate mai multe motive pentru a explica situația celor care nu accesează aceste poliție, printre care lipsa veniturilor, lipsa educației financiare sau lipsa de încredere în companiile de asigurări.
Cu toate astea, și cu toate falimentele din ultima vreme, conform analiștilor, piața RCA din România se va stabiliza la un moment dat, iar noul cadru legal, încă așteptat, noua lege RCA, ar putea genera acest echilibru. Rămâne de văzut.