Un milion de români afectați direct de ultimul anunț al Guvernului. Ce se întâmplă cu locurile lor de muncă și ce li se promite

Un milion de oameni pot ajunge în șomaj tehnic

Guvernul Orban ia în calcul ca 500.000, sau chiar un milion de oameni să ajungă în somaj tehnic din cauza crizei provocate de pandemia de coronavirus, care lovește în toate sectoarele economiei. Statul va susține, cu bani din buget, o parte din șomaj. Ministerul de Finanțe preconizează că, în luna aprilie, va avea loc o „explozie” a cazurilor de coronavirus, urmând ca lucrurile să se calmeze abia în iulie.

Un milion de români afectați

Astăzi, Guvernul se pregătește să anunțe o serie de măsuri care să vină în ajutorul companiilor care sunt în impas, pachet care va ajunge la circa 2 la sută din PIB, transmite Minustrul de Finanțe, Florin Cîțu.

„O parte din şomajul tehnic va fi susţinut de la buget. Veţi vedea mâine (miercuri n.r.) detaliile. Avem facilităţi şi pentru angajatori”, a susținut ministrul.

Acesta a adăugat că Guvernul a făcut calcule și  și se pregătește pentru perspectiva ca până la un milion de cetățeni ai României să fie trimiși în șomaj tehnic.

„Ne-am pregătit – și știm, am făcut calcule – chiar pentru 500.000 – un milion de oameni care să intre în șomaj tehnic – dacă se va ajunge acolo, eu sper să nu se ajungă,  dar aici avem facilități și pentru companii să rețină oamenii, dacă se poate. Acolo unde pot să rețină oamenii îi vom scuti de plata impozitelor. Încercăm să facem pentru companii o motivare să nu trimită toți oamenii în șomaj tehnic, ca să poată să se reorienteze”, a oferit asigurări Florin Cîțu.

Ce se va alege de companii

Oferind exemplul concret al uzinei Ford de la Craiova, cu care Guvernul se află în discuții, Ministrul de Finanțe a declarat că statul va susține șomajul tehnic al angajaților companiei pentru primele două săptămâni, urmând ca, între timp, să se găsească o rezolvare.

Florin Cîțu: „Avem linii de credit pentru companii”

„Avem linii de credit pentru companii. Poate dacă pot să se reorienteze rapid către un alt domeniu, folosim aceste linii de credit, de garanții, de fapt, pentru linii de credit, ca să poată să se retehnologizeze. (…) Intenția noastră este ca nicio companie să nu fie afectată de această perioadă”, a adăugat ministrul.

Totodată, Florin Cîțu a făcut un apel către firmele „care o duc mai bine” să achite la timp impozitele, pentru ca acestea să fie redirecționate către sectoarele cu lipsuri. Proiecția crizei este, momentan, pentru o perioadă de șase luni.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI