Un medic din Iași, despre complicațiile cauzate de COVID-19, ce sunt trase la indigo cu cele date de o boală din trecut

Un medic din Iași, despre complicațiile cauzate de COVID-19, ce sunt trase la indigo cu cele date de o boală din trecut
Un medic din Iași, despre complicațiile cauzate de COVID-19

Infecția cu COVID-19 are efecte ce ne pot afecta sănătatea pe termen lung. Indiferent dacă pacientul a fost diagnosticat cu o formă ușoară a bolii sau una mai gravă, riscurile sunt la fel de ridicate pentru cei infectați.

Medic pneumolog, despre complicațiile COVID

Prof. dr. Traian Mihăescu este unul dintre cei mai cunoscuți medici pneumologi. Acesta a precizat că au fost depistate simptome noi chiar și după 4 luni de la infectarea cu virusul. De asemenea, sechele pulmonare au fost înregistrate și la victimele unei boli răspândite în urmă cu 10 ani.

Pe fondul pandemiei s-au efectuat sute de studii pentru a înțelege acest virus pe deplin. Unele dintre aceste cazuri, au vizat sechelele pacienților post-COVID-19. În țara noastră nu au existat destui pacienți infectați care să facă parte din studii de peste 6 luni. Cu toate acestea, anumite aspecte sunt clare.

După faza acută a bolii, adică aproximativ patru săptămâni de la primul simptom, pacientul trebuie să meargă la un control. Va trece printr-un număr de teste specifice pentru care este nevoie, în special, de un serviciu de evaluare multidisciplinară.

„Pacienții nu trebuie să fie declarați vindecați și scoși din evidență, asta este o greșeală. Studiile au arătat peste 220 de simptome post-COVID-19 de la cele pulmonare (dispneea, pierderea mirosului și gustului), dar sunt și simptome neurologice, digestive, tulburări de somn. Sunt implicate 10 organe diferite.”, a declarat prof. dr. Traian Mihăescu, renumit medic primar pneumolog.

Infecția cu COVID-19 reamintește de tuberculoză

Prof. dr. Traian Mihăescu este de părere că sistemul medical are nevoie de o reorganizare și de un serviciu de evaluare multidisciplinar integrat. De asemenea, ar fi nevoie și de o colaborare cu colegii de la sociologie, psihologie, psihiatrie dar și cu reumatologi și neurologi.

„Reamintesc că la patru săptămâni de la debut nu mai sunt contagioși. Această stigmatizare este la noi, în societatea noastră, și trebuie să o recunoaștem. Din păcate, Covid-ul, ca și tuberculoza, începe să afecteze mai ales persoanele defavorizate social. De aceea este nevoie și de o asistență socială și psihologică, o lecție dată de tuberculoză în toți acești ani. Recomandăm pacienților să se vaccineze, să urmeze un program de recuperare respiratorie care poate să fie uneori foarte simplă, cu ajutorul unor mișcări care pot fi realizate și acasă, evitarea toxicelor, a fumatului, a poluării atmosferice. Vorbim de lucruri elementare, simple”, a spus prof. dr. Traian Mihăescu.

Studiile realizate au arătat că trebuie luat în considerare un program de recuperare prin care pacienții să fie sprijiniți. În primul rând, toți pacienții ce au fost infectați cu virusul sunt nevoiți să efectueze un set de analize. Aceștia ar trebuie să facă mai multe analize de sânge, o radiografie toracică, o explorare respiratorie și o explorare a cordului.

Urmăriți Playtech.ro și pe