Un deținut de la Penitenciarul Aiud, nemulțumit de meniul din închisoare. Ce a primit în schimb

Un deținut de la Penitenciarul Aiud, nemulțumit de meniul din închisoare. Ce a primit în schimb
Un deținut de la Penitenciarul Aiud, nemulțumit de meniul din închisoare

Un deținut de la Penitenciarul Aiud s-a plâns de meniul din închisoare. Bărbatul s-a considerat discriminat, deoarece nu și-a putut alege singur regimul alimentar. Ce a primit în schimb?

Un deținut de la Penitenciarul Aiud, nemulțumit de meniul din închisoare

Un bărbat aflat în spatele gratiilor la Aiud a reclamat că îi sunt îngrădite drepturile, deoarece nu și-a putut alege singur regimul alimentar. Individul a dorit un anume meniu și a și luat atitudine. Mai exact, bărbatul a dorit să primească mâncarea sub forma regimului alimentar AZS, un regim specificat al practicanților adventiști de ziua a șaptea, pe motiv că este mai sănătos. Însă, pentru a beneficia de acest tip de alimentație, deținutul ar trebui să aibă motive religioase.

Un deținut de la Penitenciarul Aiud, nemulțumit de meniul din închisoare. Ce a primit în schimb
Bărbatul s-a considerat discriminat, deoarece nu și-a putut alege singur regimul alimentar

Furios nevoie mare, dorind să își satisfacă plăcerea sau nevoia, deținutul, M.M, a făcut și o plângere în acest sens, adresată judecătorului de supraveghere a privării de libertate de la Penitenciarul Aiud. Plângerea a fost respinsă de magistrat, considerând că individul nu este discriminat. Mai furios, nelăsând garda jos, deținutul a mai făcut un pas și a formulat o contestație împotriva deciziei magistratului de la penitenciar și dosarul a ajuns la Judecătoria Aiud.

Decizia magistraților

În decizia magistraților de la Aiud se arată că: „Conform dispozițiilor legale incidente, analizate de altfel de judecătorul de supraveghere, deținuții nu au dreptul de a-și alege meniul. Dreptul la hrană nu presupune și dreptul de a opta cu privire la un anumit meniu. Meniurile care se prepară la nivelul unității de penitenciar respectă OMJ 2713/C/2001. Meniul de bază este servit majorității deținuților, iar meniurile speciale sunt servite fie persoanelor de altă religie, fie la recomandarea medicului.

Nici petentul nu susține că ar avea vreo interdicție alimentară sau ar avea vreo recomandare medicală. Prin urmare, vom reține că nicio dispoziție legală nu instituie posibilitatea persoanei deținute de a-și alege, conform propriei dorințe, norma de hrană la care este alocată.

Pe de altă parte, argumentele contestatarului privind faptul că alți deținuți declară apartenența la o altă religie, pentru a fi alocați la regimul de hrană AZS nu are vreo relevanță în cazul său special; convingerile religioase nu pot forma obiectul vreunei analize, oricare ar fi aceea”.

Ce a primit în schimb?

Decizie finală: judecătorul de la Aiud a respins contestația formulată de bărbat. Ambițios, deținutul a mai depus o contestație la Tribunalul Alba. Nenoroc de această dată, căci, după atât deranj, magistrații au respins ca inadmisibilă contestația sa și l-au și obligat la plata a 200 de lei, sumă ce reprezintă cheltuieli de judecată.