Un bărbat din Iași a investit suma de 50.000 de euro într-o afacere mai puțin obișnuită. O face din pasiune și speră să devină unul dintre cei mai mari producători.
Marius Ciprian Tonița este inginer și trăiește în Iași. Bărbatul a dorit să-și diversifice sursele de venit, așa că a investit 50.000 de euro într-o plantație de lavandă. Acesta are 1,5 hectare cu lavandă în Dobrovăț. Intenția lui este, desigur, să își scoată investiția și să transforme plantația într-o afacere de succes. În ultimul timp, numărul producătorilor ce cultivă lavandă a crescut în județul Iași. Marius investit, în ultimii 4 ani, 50.000 de euro și dorește să mărească exploatația.
„Voiam să fac ceva în timpul liber, în intenția de a diversifica sursele de venit. E și o pasiune pentru mine acum. Noi suntem în anul 4 al plantării. Avem lavandă clasică, specia «Lavandula angustifolia», soiul «Sevastopolis». Cred că toată investiția se ridică la 50.000 de euro, respectiv terenul, lucrările anuale, zilierii și butașii. În fiecare an cheltuim între 7.000 și 8.000 de euro pentru toate lucrările de întreținere. Nu mă așteptam să am profit din primul an, însă estimăm că vom reuși să amortizăm investiția dacă vom avea un profit de 2.000/3.000 de euro pe an. Nu e o cultură de unde să scoți banii rapid. E pe termen lung. Am zis că punem căpșuni, cireși, dar la astfel de plantații trebuie să te ocupi non-stop de ele. La lavandă, într-o lună rezolvi treaba repede”, susține Marius Ciprian Tonița.
În județul Iași, există plantații cu lavandă întinse pe aproximativ 14 hectare. Majoritatea sunt înființate în urmă cu 2-3 ani. În România, primele plantații au apărut în urmă cu 5-6 ani, iar de atunci, acestea au continuat să se dezvolte. Lavanda provine din regiunile calcaroase și muntoase mediteraneene. În România, planta înflorește toată vara, începând cu luna mai. Este o plantă ce necesită mult soare și căldură, fiind de origine mediteraneană.
De exemplu, Marius, inginerul din Iași, folosește lavanda ca aftershave. Nu are de gând să se oprească din creșterea lavandei, cu toate că pandemia a avut un impact negativ asupra afacerii. El spus că trebuie să ai puțină răbdare, ca în orice alt business.
„Trebuie să ai un pic de răbdare, ca în orice business. Noi am dat produsele în stânga, în dreapta, pe la prieteni, rude. Eu, de exemplu, folosesc apa de lavandă ca aftershave. Vrem însă să ne găsim o piață cât de cât stabilă pentru vânzarea lavandei și a produselor pe bază de lavandă. Anul trecut, din cauza pandemiei, au scăzut vânzările, și nu doar la noi. Sunt producători care au scos plantațiile pentru că nu au mai vrut să investească. Soția mă întreba dacă nu o scoatem și noi, dar nu am vrut. La un moment dat tot se așază piața și aici și dacă va scădea suprafața cu lavandă și numărul producătorilor, vor fi prețuri mai bune pentru ceilalți”, mai spune Ciprian Marius Tonița.