13 apr. 2020 | 12:49

Poți ieși din casă pentru a îngriji grădina sau livada de la țară? Ce spune poliția despre declarația pe propria răspundere

Știri generale
Poți ieși din casă pentru a îngriji grădina sau livada de la țară? Ce spune poliția despre declarația pe propria răspundere
Poți ieși din casă pentru a îngriji grădina sau livada de la țară? Ce spune poliția despre declarația pe propria răspundere

Este o situație des întâlnită și clarificată de către Ministerul Afacerilor Interne. Este vorba despre românii care nu sunt fermieri, dar care au o casă la țară sau o livadă pentru cosnumul propriu. Aceștia nu beneficiază de aceleași prevederi ca producători agricoli.

Poți ieși din casă pentru a îngriji grădina sau livada de la țară?

Se pare că doar fermierii și cei care își câștigă traiul din agricultură se pot deplasa pentru a efectua lucrările agricole de sezon, în timp ce româbii care dețin case, grădini sau livezi la țară sunt sancționați dacă părăsesc locuința pentru a le îngriji, având în vedere că aceste deplasări nu constituie o urgență, spune M.A.I.

Deoarece riscul ca un număr mare de români riscă să fie sancționați în această perioadă, iată informația M.A.I. privitoare la desplasările de la oraș la sat.

Astfel că, pentru cei care intenționează să plece la casa bătrânească pentru a îngriji o plantație de pomi fructiferi, la 500 de km distanță de București, alături de soț și copiii minrori, se specifică următoarele.

Ce spune poliția

”Conform Ordonanțelor Militare nr. 3 și nr. 4 este permisă deplasarea persoanelor, fără a fi specificată o distanță anume, pentru activități agricole. Această excepție a fost introdusă, în principal, pentru a veni în sprijinul producătorilor agricoli și al persoanelor care obțin din activitățile agricole unicul sau principalul venit și nu pentru a fi folosită ca pretext pentru a efectua deplasări de către orice persoană care are în proprietate un teren. Reamintim că nerespectarea prevederilor Ordonanțelor Militare se sancționează contravențional.
Măsura de a interzice deplasările care nu sunt urgente sau absolut necesare a fost dispusă pentru a preveni răspândirea infecției cu noul coronavirus prin limitarea contactelor cu persoane care ar putea fi infectate, unele fiind asimptomatice”, scrie Agrointel.

Aceste precizări ale MAI fac referire la cetățenii care nu sunt fermieri, producători agricoli. Astfel că, pentru aceștia, deplasările cu scopul de a efectua lucrări agricole se pot face fără restricții, în baza declarației pe proprie răspundere sau a unei adeverințe eliberate de către angajator.

Parteneri
Divorț în familia regală. Au decis să-și spună adio prin intermediul unui comunicat de presă
Redactia.ro
”Victima” luptătorului suspendat pe viață a răbufnit: ”Toată lumea i-a cerut”. Ce a pățit după episodul fără precedent
Digisport.ro
Zodii care își vor dubla norocul și vor obține bani rapid în perioada 24 – 30 aprilie. Vor avea parte de venituri suplimentare care îi vor face foarte fericiți.
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a arestat pe iubitul ei
Digi24
Un copil de 10 ani a făcut o mărturisire care le-a dat fiori polițiștilor și a dus la rezolvarea unui caz de crimă vechi de 2 ani
Digi24
Cum arată la interior vila din Las Vegas a Anamariei Prodan. 'Lămâi și mandarini ca ai mei nu are nimeni!'
Unica.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
Ungaria, AJUTOR NESPERAT pentru România. Au dat vestea uriașă chiar astăzi, 23 APRILIE: Avem un plan
Capital.ro
Schimbare importantă pe piaţa muncii: Categoriile de activităţi care nu necesită contract | Anunţul Ministerului Muncii
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
Armata OBLIGATORIE în România? ANUNȚUL lui Iohannis! AVERTISMENT cutremurător privind RĂZBOIUL în Europa
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Imagini cu Adelina Pestrițu în metrou. Cum s-a pozat în transportul în comun: „Faima nu te poate opri să faci lucruri normale”
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro