Un bărbat a avut parte de 19 ani de coșmar, pe care i-a petrecut în închisoare. Acesta a stat după gratii aproape două decenii, după ce a fost acuzat pe nedrept de crimă. Cum și-a demonstrat nevinovăția și ce spune americanul despre toată experiența.
Un cetățean din Statele Unite a petrecut o mare parte a vieții sale în închisoare pentru o infracțiune pe care nu o săvârșise, fiind eliberat după 19 ani. Acesta a vorbit public despre povestea sa, prin care speră să nu mai treacă nimeni niciodată.
Marvin Haynes a fost închis la vârsta de 16 ani, pentru presupusa ucidere a unui bărbat într-o florărie din Minneapolis. Acesta susținea atunci că este nevinovat, dar nu a putut să îi convingă pe oamenii legii, care au decis să îl trimită direct după gratii.
A trăit cea mai grea perioadă a vieții sale și, în toți acești ani, a sperat că cineva o să demonstreze că este nevinovat. Abia acum, un judecător a constatat că identitatea furnizată de un martor ocular nu era fiabilă, deși pe baza acesteia a fost condamnat.
Sentința a fost pronunțată pe baza acelei mărturii care, acum, s-a dovedit a fi una falsă. Procuratura nu a prezentat nicio dovadă concretă, precum analize ADN sau amprente, iar camerele de supraveghere nu au înregistrat momentul respectiv.
După eliberare, primul gest al bărbatului a fost să își exprime recunoștința față de sora sa, care a fost un sprijin esențial pe tot parcursul procesului în care a luptat pentru a-și dovedi nevinovăția. Și-a neglijat propria viață, pentru a-l ajuta pe fratele ei să se întoarcă acasă.
Săptămâna aceasta, un bărbat care a petrecut peste 34 de ani în închisoare, fiind condamnat inițial la 400 de ani pentru jaf armat, a fost eliberat, întrucât s-a stabilit că a fost condamnat injust.
În octombrie 1988, Holmes a fost arestat în legătură cu un jaf armat care avusese loc cu câteva luni înainte, în fața unui magazin. El a fost acuzat că ar fi fost șoferul a doi bărbați neidentificați implicați în jaful respectiv și, în primăvara anului următor, a fost condamnat la o pedeapsă totală de 400 de ani de închisoare.
Potrivit Innocence Project, Holmes a fost considerat suspect din cauza unor „circumstanțe ciudate”. Una dintre victime a descris mașina folosită în timpul jafului ca fiind un Oldsmobile Cutlass de culoare maro, iar de aici a început situația controversată.
După câteva săptămâni, fratele victimei a observat o astfel de mașină în trafic și a furnizat autorităților numărul de înmatriculare. Se întâmpla că mașina era înregistrată pe numele lui Holmes. Cu toate acestea, Holmes a prezentat un alibi și, în plus, mașina nu se potrivea complet cu descrierea oferită de victimă.
„Nu au existat dovezi fizice sau științifice, nici martori care să să-l lege pe Holmes de jaf”, spun apropiații bărbatului.
Bărbatul a fost fericit că a ieșit din închisoare și s-a întors la familia lui. Acesta a regretat că a pierdut peste trei decenii degeaba, dar niciodată nu și-a pierdut speranța. A sperat mereu că va fi scos nevinovat și cineva va demonstra că nu el a comis acele fapte deosebit de grave.
„Nu mi-am pierdut niciodată speranța și am știut întotdeauna că această zi va veni. Abia aștept să-mi îmbrățișez mama afară, pentru prima dată după mai bine 34 de ani”, spunea atunci Holmes.
O femeie în vârstă din județul Neamț se află acum într-o situație dificilă, fiind condamnată la închisoare pentru simplul fapt că a traversat strada într-un loc nepermis. În plus, i se solicită daune morale în valoare de 170.000 de euro, iar casa sa din chirpici a fost pusă sub sechestru.
Chiar și cu toate acestea, bătrâna se confruntă acum cu consecințele dramatice ale gestului său aparent nechibzuit pe un drum european. În timp ce traversa neregulamentar, un șofer a încercat să o evite, declanșând un accident în care o mașină care venea din sens opus a fost grav avariată.
În vehiculul respectiv se aflau o femeie de 38 de ani și fiul său în vârstă de 18 ani, ambii decedând pe loc în urma impactului. Bătrâna este acum obligată să plătească despăgubiri morale în valoare de peste 170.000 de euro, o sumă exorbitantă ținând cont că locuiește într-o casă modestă din chirpici și abia își duce traiul de la o lună la alta.
Din cauza incapacității de a achita această sumă, autoritățile au impus un sechestru asupra casei sale. În urma anchetei, s-a decis că bătrâna este responsabilă pentru tragedie, fiind condamnată la 3 ani de închisoare cu executare pentru ucidere din culpă. În plus, i s-a impus să presteze 90 de zile de muncă în folosul comunității.