10 nov. 2023 | 17:38

O româncă, condamnată în China la 13 ani de închisoare. Greşeala făcută de traducătoarea de doar 34 de ani: „Nu va supravieţui”

News
O româncă, condamnată în China la 13 ani de închisoare. Greşeala făcută de traducătoarea de doar 34 de ani:
O româncă, condamnată în China la 13 ani de închisoare. Greşeala făcută de traducătoarea de doar 34 de ani: "Nu va supravieţui"

O româncă a fost condamnată în China la închisoare, după ce a făcut o greșeală ce a costat-o scump. Femeia se luptă acum cu regulile regimului comunist aflat la putere, iar autoritățile chineze sunt de neînduplecat. În tot acest timp, statul român ridică din umeri și nu găsește posibilitatea de a o aduce în țară pe fosta traducătoare.

De ce a ajuns românca la închisoare în China

Alina Apostol este o fostă traducătoare din România, care a ajuns în China să lucreze. Femeia se bucura de mare succes în plan profesional, dar a comis o ilegalitate considerată extrem de gravă de China, care a trimis-o direct după gratii.

Astfel, femeia a fost condamnată, pe 15 iulie 2019, prin sentința pronunțată de Curtea Populară Shishi (2018) Min 0581, definitivă din data de 12 octombrie 2019, la pedeapsa de 13 ani și 6 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de fraudă cu card bancar.

Alături de alți doi complici, femeia a folosit un card bancar invalid și, prin utilizarea unui POS, a scos 220.000 de euro. De aici și până la a fi prinsă a mai fost doar un pas, după care a ajuns direct după gratii, unde a primit o sentință dură.

Alina Irina Apostol avea 28 de ani când a fost arestată, iar acum se află la Penitenciarul de femei Fujian din Republica Populară Chineză. Ea și patronii pentru care lucra ar fi încercat să obțină o sumă mult mai mare, dar au fost prinși în fapt de autoritățile care nu au fost deloc blânde cu românca noastră.

Un român închis în China crede că femeia nu va supraviețui

Cazul ei a devenit cunoscut în România după ce un alt român, care a fost închis în China, a ieșit să vorbească public despre el. Marius Balo a stat opt ani după gratii în regim comunist, iar acum se bucură din plin de libertate.

Fostul deținut a aflat de povestea Alinei după ce tatăl acesteia l-a contactat, în speranța că el îl va ajuta să își salveze fiica. Marius Balo spune că regulile în China sunt extrem de stricte, iar femeia trăiește acum în condiții pe care nici măcar nu ni le putem imagina.

Bărbatul consideră că femeia nu va rezista prea mult și nu va supraviețui până la finalul sentinței. A ispășit doar patru ani de pedeapsă și a trecut deja prin chinuri grele, mai ales din punct de vedere psihologic.

„Alina Irina Apostol avea 28 de ani când a fost arestată în provincia Fujian din estul Chinei în data de 21 decembrie 2017 și acuzată de fraudă cu cardul de credit. Absolventă a Facultății de Litere, Alina era traducătoare într-o firmă condusă de trei persoane: un cetățean chinez, un român și un turc.

După un an și jumătate de arest preventiv, timp în care a fost torturată psihic în fiecare zi și forțată să trăiască în condiții pe care noi, oamenii de rând ai unei țări civilizate nu ni le putem imagina, este condamnată pe nedrept în data de 15 iulie 2019 la 13 ani și jumătate de închisoare și înregimentată în sistemul odios de muncă forțată al închisorilor chinezești.

Mai are de executat aproape 8 ani, atât cât am pătimit eu în temnița comunistă. Sunt convins că nu va supraviețui”, a scris Balo pe Facebook.

Vezi și: Cum arată Marius Balo, profesorul român întemnițat 8 ani în China. Cum se simte de când a ajuns în România

Bărbatul a fost contactat de tatăl fetei, care speră că va reuși să o aducă în România, pentru a fi mai aproape de casă. Marius Balo, de profesie teolog, crede că Ministerul Justiției ar putea să o salveze pe Alina, dacă și-ar da mai mult interesul și ar fi presat.

În cazul lui, situația s-a schimbat în doar trei luni. Speră că autoritățile își vor da interesul și vor lupta să o aducă pe Alina Irina Apostol în țara ei, pentru că îi este tot mai greu în China.

„Exact așa s-a procedat în cazul meu și în doar trei luni de zile transferul meu în țară a fost aprobat de autoritățile chineze. Totul s-a rezolvat în doar trei luni. Alina suferă acolo mai bine de cinci ani fără să o ajute nimeni.”, a mai scris bărbatul de Facebook.

Prin ce chinuri trece românca la închisoare

Minsterul de Justiție a spus, inițial, că Alina trebuie să plătească o amendă de 50 de mii de euro pentru a fi mutată la o închisoare din țară. Tatăl traducătoarei a vândut casa ei pentru a obține banii, dar nu a mai avut ce face cu ei.

Deși inițial primise o sentință mai aspră, aceasta a fost redusă ulterior de Curtea de Apel București cu 4 ani și două luni, constituind astfel un obstacol în calea transferului ei. Ministerul de Justiție a anunțat în octombrie că autoritățile chineze nu au aprobat transferul, iar motivul ar fi reducerea mult prea mare.

„Cum s-au gândit acești oameni că autoritățile chineze își vor da acordul pentru transfer când pedeapsa ei a fost redusă în România cu o treime? Acest gest arată cu degetul înspre competența tribunalului care a condamnat-o și implicit înspre sistemul de justiție chinez.”, mai spune bărbatul.

În prezent, condițiile de detenție pentru tânără în închisoarea comunistă sunt extrem de dificile. Ea are dreptul să vorbească doar o singură dată pe lună la telefon, timp de doar câteva minute, și numai în limba engleză, cu părinții săi.

De asemenea, nu-i este permis să trimită scrisori și orice alt tip de contact cu lumea exterioară îi este interzis. Acest gest reprezintă singura confirmare că încă mai este în viață. Familia spune că este mai slăbită de la un an la altul și ar fi ajuns deja într-o stare critică, de nerecunoscut.

Marius Balo spune că i-a fost foarte greu să supraviețuiască în cei 8 ani de detenție, iar condițiile nu erau atât de rele ca în cazul Alinei, motiv pentru care se îndoiește că aceasta va rezista până la final.

Tatăl fetei este disperat și se teme să facă public cazul. Marius Balo, însă, nu are de gând să renunțe până când autoritățile vor lua în considerare măcar acest caz. Astfel, începând de miercuri, 1 noiembrie, a demarat o grevă a foamei.

Cum o pot ajuta oamenii pe Alina

Marius Balo spune că oamenii o pot ajuta pe traducătoare dacă își doresc să o vadă acasă. Acesta îi roagă pe toți să participe la mediatizarea cazului prin orice mijloace posibile.

Te-ar putea interesa și: Marius Balo va fi eliberat. Profesorul din Cluj a petrecut 8 ani închis în China pentru 80 $. Detalii noi

De asemenea, le sugerează românilor să trimită un email chiar pe adresa ministrului Justiției. Consideră că cei care au cunoștințe în orice instituție importantă, pot face un pas în aducerea ei la un penitenciar din România.

În final, le cere oamenilor să se roage. Crede că, înainte de toate, Alina Apostol are nevoie de Dumnezeu și de putere pentru a putea rezista chinurilor la care este supusă în fiecare zi și de gânduri bune din partea oamenilor care îi înțeleg durerea.

„Cum puteți să ajutați? În acest moment de început consider că există trei modalități principale: 1. Rugăciunea. Acesta este cel mai important lucru. Vă rog să o pomeniți pe Alina în rugăciune Dvs.

Dacă nu obișnuiți să vă rugați, vă rog să îi transmiteți Alinei un gând bun. Sunt convins că acest demers va avea succes doar cu binecuvântarea și ajutorul bunului Dumnezeu”, spune Balo.

PlaySport
E aproape ILEGAL de fierbinte! S-a iubit nebunește cu Ronaldo și nu s-a știut absolut nimic până acum! Dezvăluie TOT din relație. Cum a agățat-o Cristiano
Ego.ro
Unica IMAGINE care a scăpat pe net cu Carmen Iohannis în costum de baie! Toți au rămas uluiți
Stirile PROTV
Un mare lanț de restaurante fast-food vine în România. Orașul neașteptat în care deschide prima locație
EVZ.ro
Vlăduța Lupău, surpriză pentru soțul ei. Cum i-a dat vestea despre a doua sarcină
Digisport.ro
"A fost frânt!" Le-a cerut coechipierilor să nu-i paseze în meciul cu Manchester City și englezii au aflat totul
Adevarul
NYP: Minciunile oamenilor de știință cu privire la pandemia COVID-19. Virusul care a omorât milioane de oameni, posibil creat de om
BZI.ro
Carmen Harra a spus adevărul despre împăcarea dintre Anamaria Prodan și Laurenţiu Reghecampf! „Amândoi s-au blocat!”
Spynews.ro
Xtra Night Show. Lovitură grea pentru Claudia Pătrășcanu! Gabi Bădălău vrea ca băieții să crească la el: „Sunt afectați lângâ ea” / VIDEO
Sport.ro
FOTO “Mi s-au oferit 200.000 de euro pe lună pentru a deveni escortă de lux”. Ce s-a întâmplat cu una dintre cele mai de succes sportive
Viva.ro
Scandalul uitat dintre Bianca Drăgușanu și Anamaria Prodan: „Toate deşteptele şi perfectele cu castraveţi în cap au început să...”
Impact.ro
Cântăreața din România care a ajuns să cântărească doar 36 KG! Imagini incredibile cu artista piele și os
Stiri din Lume
AMANTELE care au devenit NEVESTE! Ele au DISTRUS căsniciile barbaților celebri din România
Parteneri
Antena 1 dă în judecată Pro TV. Scandal uriaș din cauza chefilor Scărlătescu, Bontea și Dumitrescu
Redactia.ro
Zodia care va plânge cu lacrimi amare în weekend. Va avea parte de un mare ghinion
Click.ro
NU le RECUNOȘTI! Cum arătau divele din România acum 30 de ani! Transformare ȘOCANTĂ
Vocea.biz
Un băiat de 14 ani a murit după ce a răspuns la o provocare și a mâncat un chips extrem de picant
Digi24
Cum a apărut îmbrăcată o actriță din Rusia la Cannes. Toată lumea vorbește despre rochia ei!
Unica.ro
Spaghete cu ciuperci şi leurdă. Rețetă simplă, sănătoasă și rapidă
EVZ.ro
Xtra Night Show. Gabi Bădălău a depus plângere penală, după scandalul cu Claudia Pătrășcanu! Afaceristul, acuzații de furt: „Mă șantajează” / VIDEO
Spynews
Îți CONFISCĂ pe loc CÂINELE. Este interzis prin lege în România. Amenda e imensă
Capital.ro
Afacerea de succes a unui român care cultivă planta ce l-a uimit pe Regele Charles. "Poate fi consumată ca atare sau făcută compot, gem, sos pentru mâncare"
Antena 3
Fosta soție a unui actor celebru a ajuns să doarmă pe străzi și să mănânce din gunoaie. Cum a fost surprinsă? Atrăgea toate privirile când apărea în public
Avantaje
LUPTE VIOLENTE! Tancurile dărâmă tot în CALEA LOR. E ALERTĂ de RĂZBOI
Mediaflux
Xtra Night Show. Lovitură grea pentru Claudia Pătrășcanu! Gabi Bădălău vrea ca băieții să crească la el: „Sunt afectați lângâ ea” / VIDEO
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Un întreg oraș e speriat după ce camerele de supraveghere au filmat o creatură bizară în fața grădinii ZOO. Ce poate fi
Antena 1
WOW! Carmen Iohannis i-a ȘOCAT pe toți! Cum a apărut în public: s-a văzut...
Impact.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'
Shtiu.ro