Proiectul de lege care prevede impozitarea pensiilor speciale a primit aviz pozitiv în comisia de buget. Senatorii au luat decizia cu 76 de voturi pentru și niciun vot împotrivă. Printre cei ale căror pensii urmează să fie impozitate se numără judecătorii și foștii șefi de stat.
„Știți foarte bine sunt mai multe categorii (de pensii-n.red.), sunt sumele evidențiate. Se stabilesc foarte clar acele zone pentru care se aplică noul mecanism propus de noi. Azi am adus un amendament astfel încât să întărim încă o dată faptul că nu atinge această zonă de contributivitate, este foarte bine ca lumea să știe că nu se impozitează partea de contributivitate”, a declarat, marți, ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, cel care este și inițiatorul proiectului de lege.
Documentul prevede că impozitarea vizează persoanele care realizează venituri din „pensii și/sau indemnizații pentru limită de vârstă, primite în baza unor legi/statute speciale denumite în continuare contribuabili, sunt obligate la plata taxei pe veniturile din pensii și indemnizații pentru limită de vârstă, denumită în continuare taxă.”
Printre amendamentele admise de comisia de buget se află și cel care prevede efectuarea unei corelări tehnice pentru a nu afecta pensia stabilită în baza principiului contributivității. Senatorul Florin Cîţu a criticat proiectul, precizând că acesta scoate în relief ipocrizia lui Eugen Teodorovici, care nu a inclus și pensiile parlamentarilor în categoria celor care vor fi impozitate.
„A venit cu un proiect de lege care merge în direcţia pe care noi am propus-o de ani de zile, dar nu merge până la capăt pentru că vine cu populism. Noi spune că pensiile speciale trebuie să dispară. Media acestor pensii speciale este cam peste 10.000 lei, în timp ce cei care plătesc contribuţii au pensie medie de 1.000 lei. Pensiile parlamentarilor nu sunt incluse. Ca să vedeţi cât de ipocrit e iniţiatorul. Face pentru pensiile speciale dar pe el nu se include”, a declarat Florin Câțu.