Legea pensiilor prevede modul în care se calculează punctajul lunar, anual și mediu anual la pensie pentru cei aproximativ 5 milioane de pensionari din România. Începând cu data de 1 septembrie 2019, punctul de pensie a fost majorat la 1.265 de lei, ceea ce înseamnă o majorare de 15%.
Punctajul lunar. Se calculează prin raportarea câștigului salarial brut/solda brută sau, dupa caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuției de asigurări sociale, la câștigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul Național de Statistică.
Punctajul anual. Se determină prin împărțirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate în anul calendaristic respectiv.
Punctajul mediu anual. Se determină prin împărțirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare.
În ceea ce privește perioadele asimilate, calcularea punctajului se face, după caz, utilizând:
Punctajul anual al asiguratului care are dreptul să obțină pensie de invaliditate este de 0,70 puncte pentru gradul I de invaliditate, 0,55 puncte pentru gradul II de invaliditate și 0,35 puncte pentru gradul III de invaliditate.
În 2020, pensiile vor crește cu 40%, după ce punctul de pensie va fi majorat de la 1.265 de lei la 1.775 de lei. O nouă majorare va avea loc în 2021, când punctul de pensie va crește la 1.875 de lei. Din anul 2022, pensiile vor crește în raport cu inflația.
„Sigur că legea pensiilor nu este o lege care să fie pusă în aplicare ușor. Dar avem nevoie de un lucru și o spun cu toată sinceritatea. Avem nevoie de iubire de părinții și bunicii noștri pentru că au un nivel al veniturilor din pensie, încă mic. Vă asigur că așa cum avem noi proiecțiile pentru 2020, se poate”, a declarat recent ministrul Muncii, Marius Budăi.