Legea Pensiilor. Cum poți să ieși cu cinci ani mai devreme la pensie și de ce acte ai nevoie

Legea Pensiilor. Cum poți să ieși cu cinci ani mai devreme la pensie și de ce acte ai nevoie
Legea pensiillor prevede că bărbații se pot pensiona cu 5 ani mai devreme

Conform noilor reglementări din Legea pensiilor, bărbații au posibilitatea de a ieși la pensie cu 5 ani mai devreme decât vârsta standard. Pentru a se putea încadra în categoria celor care se pensionează mai repede trebuie să îndeplinească însă un stagiu de cotizare cu cel puțin 8 ani mai mare decât stagiul complet.

Legea pensiillor prevede că bărbații se pot pensiona cu 5 ani mai devreme

„Pensia anticipată se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puțin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare prevăzut de prezenta lege”, prevede noua Lege a pensiilor.

Mai exact, bărbații se pot pensiona cu 5 ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare dacă au un stagiu de cotizare de 43 de ani. Reducerea vârstei de pensionare la cea anticipată nu se poate cumula însă cu nicio altă reducere prevăzută de lege.

Acte necesare pentru pensionarea anticipată

  • cerere pentru înscrierea la pensie anticipată
  • carnetul de muncă (original și copie)
  • alte acte prevăzute de lege privind vechimea în muncă
  • adeverință privind sporurile și adaosurile reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de muncă pentru perioada 01.04.1992-01.04.2001, în situația în care acestea nu sunt înregistrate în carnetul de muncă
  • adeverință privind încadrarea activității în fostele grupe I și/sau II de muncă
  • procură specială pentru mandatar acolo unde este cazul
  • alte acte necesare stabilirii dreptului de pensie

Cererea de pensionare anticipată și actele doveditoare se depun la casa teritorială de pensii din raza domiciliului celui care face solicitarea, în momentul în care sunt îndeplinite toate condițiile pentru pensionare. Cel care a făcut solicitarea urmează să primească pensia din momentul în care îi încetează calitatea de asigurat.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat recent că pensiile vor crește din nou în 2020, când punctul de pensie va fi majorat de la 1.264 la 1.775 de lei.