În ultimii ani, pe lângă uleiul clasic, mulți au început să folosească uleiul de măsline, găsit în mai toate supermarketurile, deși uneori la prețuri piperate. Dar, ți-ai pus întrebarea „care este uleiul din magazine care este la fel de sănătos ca cel de măsline, dar mult mai ieftin?”. Dacă nu știi, îți spunem noi care este această variantă excelentă și, în mod cert, mai ieftină. Citește și vei afla.
Ne putem gândi că dintre uleiurile vegetale disponibile, uleiul de măsline este cel mai recomandat dintre toate. Cu toate acestea, pentru a clarifica îndoielile, cel mai bine este să urmăm sfatul specialiștilor, care prin intermediul unor sutdii, au dat publicității o clasificare a uleiurilor în funcție de grăsimile comestibile. În acest fel, am ajuns să descoperim că există leiul din magazine care este la fel de sănătos ca cel de măsline, și care este la fel de sănătos ca și uleiul de măsline și mult mai ieftin.
Potrivit cercetării publicate în revista Nutrients, cel mai bine este să ne uităm la noul sistem de notare pe care specialiștii l-au dezvoltat și care ia în considerare grăsimile comestibile din ulei, deoarece în acest fel, consumatorii își pot alege mai bine uleiul.
În acest fel, și pentru a nu fi nevoit să stigmatizeze uleiurile care sunt grase, cum ar fi uleiurile rafinate sau cele bogate în acizi grași omega-6, care au fost întotdeauna prost considerate, cercetătorii prezintă o clasificare care se naște din evaluarea constituirii compușilor de natură lipidică din fiecare ulei și grăsime.
Vezi și: De ce să nu mai gătești în ulei de măsline. Trucurile bucătarilor de top
Astfel, a fost creat un algoritm care punctează fiecare compus în funcție de recomandarea dietetică și sănătoasă recomandată de organismele internaționale. În acest fel a fost posibil să se realizeze un clasament cu cele mai bune uleiuri. Iar câștigător dintre toate uleiurile comestibile analizate, în total 32, a fost uleiul de măsline virgin, care a ajuns la 100 de puncte și pentru care se remarcă faptul că este extras prin metode tradiționale, precum și faptul că are acid oleic, între 55-83% din total, fenoli cu proprietăți antioxidante, steroli, care scad colesterolul, și tocoferoli sau vitamina E.
Uleiul de măsline virgin este urmat de alte trei uleiuri care, de fapt, își împart locul al doilea și care sunt:
Vezi și: Care este cel mai bun ulei pentru gătit din lume. Este folosit din Grecia Antică
De multe ori se spune că uleiul din sâmburi de măsline este de „mai proastă calitate”, deoarece pentru prepararea sa se profită de resturile măslinelor, cum ar fi pielița sau pulpa, dar specialiștii precizează că este la fel de sănătos și, de asemenea, mult mai ieftin decât uleiul de măsline, dacă ținem cont de faptul că acesta ne poate costa între 70 de eurocenți și 2.5 euro litrul.
Pe de altă parte, conform celor enunțate, uleiul de in, la rândul lui este considerat a fi mai ieftin decât uleiul de măsline, și care se regăsește în mai toate supermarketurile. Deci, am putea spune că este uleiul din magazine care este la fel de sănătos ca cel de măsline, dar mult mai ieftin.
Analiza explică, de asemenea, că, cu excepția margarinei și a uleiului de cocos, restul uleiurilor vegetale analizate au obținut un scor de peste 50 de puncte.
Deși este extrem de puțin folosit, uleiul din sâmburi de măsline, sau uleiul de in, după cum ai văzut, sunt considerate ca fiind uleiul din magazine, la fel de sănătos ca cel de măsline, dar mult mai ieftin. Poate ar fi cazul să le acorzi o șansă, și să vezi ce gust are mâncarea dacă folosești aceste tipuri de ulei.