Majoritate oamenilor folosesc ulei atunci când prepară diverse feluri de mâncare. Uleiul este nelipsit în special în bucătăria românilor care adoră să gătească mâncarea grasă tradițională sau pur și simplu un prânz iubit din cartofi prăjiți într-o baie de ulei și ouă ochiuri. Nu toate uleiurile de gătit sunt la fel când vine vorba despre sănătate și nutriție. Nutriționiștii spun că cel mai bun este folosit încă din Grecia Antică.
Uleiul este nelipsit în bucătărie. El ajută ca ingredientele să nu se lipească de tigaie, dar și oferă un gust aparte preparatului. Bucătarii nu pot să se dezlipească de el în privința multor feluri de mâncare.
Nutriționiștii susțin că un anumit tip este cel mai bun pentru gătit. Calitățile uleiului alimentar diferă în funcție de materia primă folosită.
Uleiul de floarea soarelui rezistă mai bine în cazul prăjelilor, în timp ce uleiul de măsline se arde mai repede. De asemenea, specialiștii recomandă uleiul de nucă de cocos pentru că are o grăsime sănătoasă care aduce beneficii pentru sănătatea inimii.
El are totuși un nivel foarte mare de acizi grași saturați. Cel de măsline are un profil de acizi grași mai favorabil și un nivel foarte ridicat de grăsimi mononesaturate. Acesta conține acid oleic, cu cantități mai mici de acid linoleic și acid palmitic.
Uleiul de măsline extravirgin este recomandat în preparate care se gătesc pentru scurtă vreme. Mai exact, în el poți să gătești un ou ochi, să faci un sos pentru salate reci sau să îl pui peste o porție de paste.
Poate puțini știu, dar uleiul de canola este și el potrivit pentru consum. El are niveluri scăzute de acizi grași saturați. Un grup de cercetători de la Departamentul de Știința Alimentelor și Științe Nutriționale Umane din Manitoba, Canada, a analizat beneficiile pentru sănătate ale sale.
Rezultatele au arătat că cei care urmează diete pe bază de ulei de canola au niveluri mai scăzute de colesterol în comparație cu cei care consumă o dietă occidentală tipică ce este bogată în acizi grași saturați. Uleiul de canola are o reacție chimică ce eliberează compuși potențial nesănătoși atunci când oamenii îl expun la căldură mare pentru perioade lungi de timp.
Astfel, în locul fruntaș avem uleiul de măsline pentru gătirea pentru o scurtă vreme, iar uleiul de floarea soarelui dacă avem de preparat alimente care trebuie să stea în baie de ulei.
– uleiul de floarea soarelui;
– uleiul din seminte de in;
– uleiul de porumb;
– uleiul de avocado;
– uleiul de migdale;
– uleiul de nuci;
– uleiul din samburi de strugure;
– uleiul din alune;
– uleiul de susan;