Toți am mâncat măsline și, poate, uneori, fără să ne dăm seama, am înghițit măcar un sâmbure de măslină. Deși, aparent, ar putea părea a fi ceva rău, explicația specialiștilor s-ar putea să te suprindă. Așa că, hai să vedem ce se întâmplă în corpul tău dacă înghiți sâmburii de la măsline.
Până de curând, sâmburii și semințele de măsline erau aruncate ca deșeuri. Cu toate acestea, o nouă tehnologie este capabilă să dezvolte noi produse pe baza semințelor din sâmburii de măsline. În mod tradițional, sâmburii și semințele măslinelor au fost aruncate ca deșeuri, nepotrivite pentru consum sau pentru utilizare ulterioară.
Cu toate acestea, noua tehnologie de sortare optică, dezvoltată de Bühler Group, este capabilă să extragă semințele din interiorul sâmburilor de măsline, care pot fi apoi consumate crude sau prăjite ca o gustare. Avantajele acestei tehnologii de sortare sunt duble, spun dezvoltatorii tehnologiei, și anume sunt evitate deșeurile, iar semințele de măsline conțin de până la 100 de ori mai mulți polifenoli și antioxidanți decât uleiul de măsline, pe lângă un nivel ridicat de fibre alimentare de bună calitate.
Jose Maria Olmo, inginer mecanic și economist de afaceri, cu o experiență de 33 de ani în sectorul măslinelor, a decis să investigheze noi aplicații și posibile utilizări ale sâmburelui de măsline aparent inutil. Până atunci, sâmburele de măsline și semințele din interior erau aruncate la gunoi, dar investițiile lui Jose Maria în cercetare, dezvoltare și investigație au avut rezultate pozitive, iar compania a început să lucreze la dezvoltarea de noi produse pe baza semințelor, consumate crude, prăjite ca gustare sau folosite în batoane energizante sau prăjituri.
Un alt aspect stabilit prin noua tehnologie, deși se știa acest lucru, este că semințele de măsline conțin calități impresionante de antioxidanți și polifenoli, având în plus un nivel ridicat de fibre alimentare, deosebit de benefic pentru sistemul cardiovascular și muscular.
Din semințele din sâmburele de măsline se poate extrage un ulei foarte concentrat, care oferă beneficii mai mari pentru sănătate decât uleiul de măsline convențional. Uleiul din semințe de măsline se caracterizează prin conținutul ridicat de acid linoleic, fiind vorba de acidul gras polinesaturat omega-6, acid terpenic, maslinic și oleanolic, și steroli și polifenoli.
În comparație cu un ulei de măsline virgin extra standard, aceste componente sunt de patru ori mai mari. Acești compuși bioactivi au efecte benefice asupra sănătății, ca antioxidanți, antiinflamatori, agent cardioprotector și antitumoral, printre altele, oferind valoare pentru utilizări alimentare, cosmetice sau farmaceutice.
Dar, lăsând la o parte aceste descoperiri și tehnologii, întorcându-ne la cealaltă parte a acestui produs, mulți s-au întrebat ce se întâmplă în corpul tău dacă înghiți sâmburii de măsline, iar răspunsul, mai mult ca sigur, nu îl știai.
În primul rând trebuie stabilit clar că sâmburii de măsline nu sunt otrăvitori. Multe păsări și alte animale mănâncă măslinele din copac. Sâmburii sunt în principal lignină, o componentă majoră a lemnului. Dacă ai mânca unul, probabil că acesta ar trece nestingherit prin corpul tău, deci nu ar exista riscurile unor probleme de sănătate. Un alt aspect important este că sâmburii de măsline nu sunt digerabili și, deci în concluzie trebuie să eviți să îi înghiți.
Dacă ai înghițit un sâmbure de măsline, probabii va ieși pe partea cealaltă, fără niciun rău. În cazul în care se „blochează” undeva la jumătatea drumului, ar trebui să fiți atenți la dureri abdominale, constipație neobișnuită și altele asemenea. Dacă simțiți ceva ciudat, sunați-vă medicul. Așa cum am mai spus, este extrem de puțin probabil.
În același timp, înghițirea sâmburilor de măsline poate fi sănătoasă în unele cazuri, deoarece aceștia conțin o varietate de vitamine și minerale benefice. Cu toate acestea, coaja exterioară dură a sâmburilor poate fi dificil de digerat și poate provoca probleme digestive dacă sunt consumate în cantități mari. Se recomandă să le consumați cu moderație sau să îndepărtați coaja tare înainte de a le consuma.
Vezi și: Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci măsline în fiecare zi. Explicația specialiștilor
În aplicațiile cosmetice și de uz casnic, sâmburii de măsline măcinați reprezintă o alternativă eficientă și durabilă la microplastice. De asemenea, le conferă un avantaj semnificativ față de alte granule naturale fabricate din lemn, porumb, celuloză, silice, piatră ponce sau altele.
Stabilitatea și duritatea granulelor contribuie la o eficiență sporită, în special în aplicațiile abrazive, exfolianți sau produse de curățare intensivă sau produse de curățare a mâinilor, paste pentru spălarea mâinilor, iar studiile au demonstrat că efectul abraziv dorit poate fi obținut cu până la 5% mai puțin material.
Pentru aplicațiile legate de alimente, pulberile din sâmburi de măsline sunt o sursă bogată de carbohidrați, vorbind aici de zaharoză, glucoză, fructoză, arabinoză, xiloză, manitol și mioinositol, și fibre ușor digerabile, precum celuloza, hemiceluloza și lignina. Cu un aspect și o senzație asemănătoare cu făinurile convenționale, pulberea de sâmburi de măsline este ingredientul biologic superalimentar fără gluten și fără cereale de astăzi pentru o serie de amestecuri de panificație, produse din carne procesată, alimente sănătoase și dulciuri.
În plus, este un înlocuitor pe bază de plante, fără riscuri, pentru făina de pește, făina de oase sau alte făinuri de origine animală utilizate în mod tradițional în hrana vegană sau vegetariană pentru animale de companie. În plus, pudra de măsline servește ca agent de îngroșare și texturizant sănătos și organic pentru o varietate de alimente și aditivi. Beneficiile nutritive ale măslinelor contribuie în mod semnificativ la sănătatea și bunăstarea oamenilor și a animalelor.