S-a aflat unul dintre secretele Turnului Eiffel din Paris! Construcția impunătoare, care a fost martoră multor declarații de dragoste, dar și a multor războaie și mai nou revolte populare, este plină de mistere, însă unul tocmai ce a fost dezvăluit.
Construcția de nu mai puțin de 324 de metri înălțime a fost concepută de către Émile Nouguier, Maurice Koechlin și Stephen Sauvestre, angajați ai companiei Eiffel și Co. Proprietarul companiei, Gustave Eiffel, inițial reticent cu privire la proiect, a devenit ulterior un mare susținător al său și a cumpărat brevetul.
Turnul, care poartă numele său, este una dintre principalele destinații turistice ale Parisului și lumii, cu mai mult de 5,5 milioane de vizitatori anual. Turnul și-a primit cel de-al 200.000.000 vizitator la 28 noiembrie 2002.
Structura a fost construită între anii 1887-1889. Aceasta urma să servească drept arc de intrare la Expoziția Universală (1889), un târg mondial ce sărbătorea centenarul Revoluției franceze. A fost inaugurat la 31 martie 1889 și deschis pentru public la 6 mai. 300 de muncitori au unit 18.038 de piese de oțel pudlat(en), folosind două milioane și jumătate de nituri. Luând în considerare standardele de siguranță din acel moment, este remarcabil faptul că un singur muncitor a murit la construcția turnului, și anume în timpul instalării lifturilor. Lifturile originale funcționau cu ajutorul unui sistem hidraulic, pe când lifturile actuale sunt electrice.
Acum s-a aflat unul dintre secretele uitate ale construcției gigant. Proprietarul turnului și-a comandat un apartament chiar în gigantul de oțel. După ce a fost descoperit refugiul secret al lui Eiffel, multe personalități ale vremii, din înalta societate din Paris, au incercat să închirieze micul spațiu.
Eiffel a refuzat toate ofertele de închiriere, preferând să păstreze acel spațiu intim pentru odihnă și meditație, dar si pentru oaspeții săi, printre care se afla ocazional și Thomas Edison, potrivit independent.co.uk.
Apartamentul are o priveliște fantastică, poate cea mai frumoasă din tot Parisul, norocoșii care ajung acolo pot vedea întregul oraș, iar mai nou spatiul chiar este deschis publicului larg, pentru vizitare. Curioșii pot admira, aici, o mare parte din mobila originală, ce poartă amprenta faimosului inginer Alexandre Gustave Eiffel, potrivit atlasobscura.com
Turnul are 300 m înălțime, excluzând antena din vârf, ce mai adaugă 24 de metri, și o greutate de peste 10.000 de tone. Când a fost construit era cea mai înaltă clădire din lume. Întreținerea turnului include utilizarea a 50 de tone de vopsea maro închis, la fiecare 7 ani. Depinzând de temperatura aerului, Turnul Eiffel își schimbă înălțimea cu câțiva centimetri datorită contracției și dilatării aliajului de metale.
Puțini știu, dar Turnul Eiffel este făcut din oțel românesc și este plin de mesaje de genul ”construit la Reșița”. Mai mult de atât, Gustave Eiffel a construit turnul cu ajutorul unor tehnici revoluționare de îmbinare a materialelor inventate de românul Gheorghe Pănculescu. Francezul a fost găzduit de inginerul român timp de două săptămâni, la casa sa din Vălenii de Munte, timp în care a învățat totul de la tânărul inginer român.