Donald Trump a amenințat Iranul cu „ștergerea” marți. Acesta a declarat că un atac asupra „oricărui american va fi întâmpinat cu o forță mare și copleșitoare”.
„În unele zone, copleșitorul va însemna distrugerea. Gata cu John Kerry și Obama!” a scris pe Twitter președintele american.
Vorbind în biroul oval mai târziu, Trump a spus că Iranul își ia în continuare în serios amenințările. Trump a mai declarat reporterilor că nu are nevoie de o „strategie de ieșire” din situația din ce în ce mai tensionată.
Guvernul iranian plănuiește o tentativă de asasinat împotriva ambasadorului american în Africa de Sud. Informația a venit prin rapoartele de informații americane.
Informațiile au fost confirmate de un oficial al guvernului SUA familiarizat cu problema și a unui alt oficial care a văzut informațiile.
Știrile despre complot vin în timp ce Iranul continuă să caute modalități de a riposta la decizia lui Donald Trump de a ucide un puternic general iranian la începutul acestui an, au spus oficialii.
Dacă ar fi realizată, ar putea declanșa tensiuni deja grave între SUA și Iran. În același timp ar putea crea o presiune enormă asupra lui Trump în mijlocul campaniei de alegeri și-așa tensionată.
Oficialii americani au fost conștienți de o amenințare generală împotriva ambasadorului, Lana Marks, încă din primăvară, au spus oficialii.
Dar informațiile despre amenințarea la adresa ambasadorului au devenit mai specifice în ultimele săptămâni.
Ambasada Iranului la Pretoria este implicată în complot, declara oficialul guvernului SUA.
Totuși, atacarea lui Marks este una dintre opțiunile iranienilor, în acceptul oficialilor americani. Aceștia consideră că regimul Iranului are în vedere represalii, de vreme ce generalul, Qassem Soleimani, a fost asasinat în ianuarie.
La acea vreme, secretarul de stat Mike Pompeo a declarat că SUA l-au ucis pe Soleimani pentru a restabili descurajarea Iranului. Marks a fost anunțat de amenințare, a declarat oficialul guvernului SUA. Informația a fost, de asemenea, inclusă în CIA World Intelligence Review.
Trump a susținut, după uciderea lui Soleimani, că generalul iranian planifica atacuri asupra misiunilor diplomatice americane. Oficialii americani au pus ulterior la îndoială afirmațiile sale. „Încercau să arunce în aer ambasada noastră”, a spus Trump în ianuarie. Mai târziu, într-un interviu cu Fox News, el a spus: „Pot să vă dezvăluie că cred că probabil ar fi fost patru ambasade”.
La începutul lunii ianuarie, Statele Unite au organizat un atac aerian care l-a ucis pe Soleimani în timp ce se afla în vizită la Bagdad. A fost o escaladare majoră, având în vedere importanța lui Soleimani în Iran, deși oficialii americani au descris-o drept o măsură defensivă.
Soleimani a condus Forța Quds, o unitate a Corpului de Paza Revoluționară Islamică din Iran. Unittatea respectivă supraveghea o mare parte din activitățile militare ale țării în afara granițelor sale. Americanii îl învinovățesc pentru moartea a numeroase trupe americane din regiune.
După moartea lui Soleimani, Iranul a promis să riposteze. Prima sa mișcare majoră a fost atacul cu rachete din 8 ianuarie asupra bazei militare al-Asad din Irak.
Dar, în același timp, o rachetă iraniană a doborât un avion civil. În incident au murit 176 de oameni, toți aflați la bordul avionului. Evenimentul tragic a dus la furie în Iran din cauza incompetenței regimului și explicații schimbătoare pentru incident, împreună cu condamnarea actelor de terorism în străinătate.
Iranul și Africa de Sud au cooperat pe o serie de fronturi, inclusiv la ONU. Aici, Africa de Sud a pledat uneori pentru Iran. Se crede că zăcămintele de uraniu din Africa de Sud au reprezentat un interes major pentru Iran.
Cu ajutorul zăcămintelor Iranul își intensifica programul nuclear. Despre acest program Teheranul a insistat întotdeauna că este destinat unor scopuri energetice pașnice, nu pentru a crea bombe. Perechea are, de asemenea, o relație militară, după ce a semnat câteva pacte de apărare de bază.