Să fii șofer nu e deloc ușor, mai ales când locuiești într-un oraș precum București, în care traficul poate fi o adevărată bătaie de cap.
Ei bine, cu toate că ai făcut școala de șoferi și cunoști regulile de circulație, există câteva lucruri pe care instructorul auto nu te-a învățat.
El te va învăța doar noțiunile de bază, teoretice și practice, pentru a putea lua examenul scris și apoi pe cel de traseu.
Totuși, există multe lucruri care te fac șofer, dincolo de a obține permisul de conducere.
În primul rând, trebuie să te obișnuiești cu mașina. Să afli cum funcționează, de unde se pornesc diverse funcții, să o cunoști cum se comportă atunci când frânezi brusc sau când schimbi vitezele.
Pentru a cunoaște mașina, va trebui să o conduci, așa că acest lucru vine odată cu experiența pe șosele.
Al doilea lucru pe care trebuie să îl știi și pe care instructorul auto nu te-a învățat este că nu trebuie să învârți de volan când mașina stă pe locul. Această acțiune deteriorează anvelopele din cauza tuturor lucrurile care se pot bloca în pliurile cauciurilor.
Când întorci roțile pe loc, acțiunea de frecare este una foarte dură, așa că sistemul de direcție și rulmenții de la roată vor avea de suferit. Și suspensiile se pot uza mai repede dacă faci asta.
Nu așetepta la semafor cu roțile în direcția stânga dreapta. Trebuie să stai cu roțile drepte la semafor, pentru că dacă ești lovit din spate, mașina ta să se ducă în față și nu pe contrasens sau să lovească altă mașină și accidentul să fie și mai grav.
Nu trebuie să bruschezi volanul. Manevrează-l cursiv, chiar dacă ești nevoit să faci manevre rapide. O manevră bruscă va arunca mașina de pe traiectorie. Dacă bruschezi volanul, nu vei obține nimic, decât poate un accident.
Folosește frâna de urgență mai degrabă decât o manevră bruscă de evitare a unui obstacol ieșit în calea mașinii. E bine să frânezi violent decât să virezi brusc pentru a ocoli ceva.
Uită-te la drum. Nu trebuie să privești în fața mașinii ci la o distanță egală cu distanța necesară pentru a opri mașina în condiții sigure.
Parchează cu ajutorul oglinzilor și ștergătoarelor. Poți să te orientezi dacă parchezi cu spatele de oglinzile retrovizoare, iar dacă vrei să parchezi lateral, lipește pe ștergătorul din stânga o bandă adezivă ca să coincidă cu linia bordurii și să îți fie mai ușor.
Când treci printr-o baltă, redu viteza ca să nu faci acvaplanare iar apa să pătrundă la motor sau să uzi pietonii.
Urmărește manevrele mașinilor mari, cum ar fi tirurile, tubele, autocamioanele și vehiculele înalte, pentru că șoferii acestor mașini pot vedea mai bine ce se petrece în trafic.
Nu depăși o mașină care încetinești, pentru că este posibil ca ea să încetinească ca să permită unui pieton să treacă, pentru a ocoli un câine sau un obstacol. Când cineva în același sens de mers cu tine încetinește, fă la fel.