Fenomenul periculos pentru șoferii români. Mare atenție, ce pățești pe drumurile din țară

Fenomenul periculos pentru șoferii români. Mare atenție, ce pățești pe drumurile din țară

Vremea este din ce în ce mai rea și ploile își fac de cap, inund bulevarde și străzi întregi din România. În aceste condiții, șoferii trebuie să fie extrem de atenți la un fenomen care se poate întâmpla oricând.

Fenomenul periculos pentru șoferii români. Ce este acvaplanarea

Este vorba despre acvaplanare, un fenomen care se întâmplă pe drumuri acoperite cu apă, în special în timpul ploilor torențiale. Ei bine, șoferii trebuie să fie foarte atenție, pentru că din cauza acestui fenomen se poate ca vehiculul să alunece sau să pierzi controlul volanului, existând riscul de accidente.

În plus, vizibilitatea este diminuată foarte mult, ceea ce face condusul o adevărată provocare. Acvaplanarea se întâmplă atunci când se acumulează un strat de apă între pneurile mașinii și suprafața carosabilului, iar cauciucurile nu mai au aderență. Apar probleme mari la frânare, accelerare sau chiar la menținerea direcției.

Cu cât viteza este mai mare, cu atât riscul de a pierde controlul vehicului este mai mare. În plus, depinde și de cât de folosite sunt anvelopele tale. În cazul în care întâmpini fenomenul de acvaplanare, trebuie să reduci ușor viteza, să ții volanul drept și să iei treptat piciorul de pe accelerație. Este bine să nu fac mișcări bruște ale volanului și să apeși ușor frâna.

Mare atenție, ce pățești pe drumurile din țară

Pentru a evita acvaplanarea, e bine să verfici stara anvelopelor, să nu conduci cu viteză, să nu afci acțiuni bruște, să eviți bălțile mari de apă și să fii pregătit atunci când pleci de acasă pe o vreme rea.

Dacă totuși ți se întâmplă acest lucru, trebui să apeși pedala de ambreiaj și să ridici ușor piciorul de pe accelerație. Apoi, trebuie să menții direcția dreapta, să nu frânezi sau să accelerezi pe durata derapajului, pentru că poate fi periculos.

Este important să știi că viteza cu care mergi joacă un rol foarte important în privința a cât de periculoasă poate fi acvaplanarea. Poți merge cu 30 km/h în astfel de condiții, mai ales că vizibilitatea este foarte redusă în condiții de ploaie torențială sau furtună.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI