11 apr. 2023 | 19:25

Trucurile de aur ale lui Chef Horia Vârlan pentru friptura de miel. Ce să adaugi în compoziție EXCLUSIV

EXCLUSIV
Trucurile de aur ale lui Chef Horia Vârlan pentru friptura de miel. Ce să adaugi în compoziție EXCLUSIV
Trucurile de aur ale lui Chef Horia Vârlan pentru friptura de miel. Explicațiile bucătarului, în exclusivitate pentru Playtech.ro.

Masa de Paşte reprezintă o adevărată provocare pentru tinerele gospodine. Celebrul bucătar Horia Vîrlan (60 de ani) ne dezvăluie, exclusiv pentru Playtech Știri, câteva secrete importante din bucătărie. Iată cum se prepară rapid și cu succes o delicioasă friptură de miel, ca la mama acasă. Trucurile de aur ale lui Chef Horia Vârlan pentru friptura de miel.

Trucurile de aur ale lui Chef Horia Vârlan pentru friptura de miel

„Cel mai comod e să încerci să cumperi gata preparate produsele, dar nu toţi ştim să alegem! Ca atare, cuiva care vrea să și gătească, iată reţeta pe care o pun în aplicare de ani buni. Ținând cont că românii mănâncă în general mâncare tradițională de Paşte, friptura de miel nu are cum să lipsească de pe masa festivă. E o piesă de bază, de care nu se poate dispensa niciun român în ziua de Paște. Gătită chiar în ziua de Paște”, deschide Horia Vîrlan seria paşilor care trebuie urmaţi cu atenţie.

Carnea nu trebuie să fie spălată

Horia Vîrlan spune că materia primă necesară este fie pulpa din spate sau pulpa din față, care se numește spată, împreună cu primele patru coaste:

„Carnea nu trebuie să fie spălată. Ea se șterge bine cu o cârpă curată și umedă. Se șterge cu grijă, de jur împrejur. Se curăță cu atenție și anumite urme de sânge, acolo unde e cazul, cu aceeaşi cârpă. Dar, repet, nu se spală.

Apoi se condimentează. Amestecăm două măsuri de sare cu o jumătate de măsură de piper. Pe scurt, patru măsuri de sare la o măsură de piper! Adăugăm și cimbru, pe care-l punem după gust!

Cu această soluţie marinată uscată ungem carnea de jur împrejur, după care o stropim cu ulei. Carnea stropită cu ulei va fi masată cu atenție și pusă deoparte, preț de 24 de ore, când o vom găti. Să nu ne fie frică să punem mai multă sare, decât credem, pentru că ea va rămâne oricum în tavă!”.

Garnitura pentru friptură poate fi din fasole verde, cartofi noi şi roşii coapte

Cel de-al doilea pas se referă la garnitura aleasă. Unde iar îndrăgitul bucătar propune o variantă practică şi uşor de preparat:

„Trebuie să ne gândim și la o variantă de garnitură, cu care să-i impresionăm pe invitați. Cromatica e importantă, fiindcă, înainte de a mânca, admirăm, privim! Iar pentru o bună impresie ar fi bine să avem fasole verde, păstăi întregi, frumoase, se găsește și congelată.

O decongelăm și o gătim la momentul considerat oportun, cu puțin ulei de măsline, și câțiva căței de usturoi, la final. Gătim fasolea sumar, într-o oală cu capac, dar și cu atenție, în așa fel încât ea să nu-și schimbe culoarea și să-i rămână în interior toate calitățile nutritive.

Apoi, mai avem nevoie de cartofi noi. Suntem şi în perioada în care ei apar. Îi alegem pe cei mai mici, curăţându-i frumos, fără a-i decoji, însă. Îi gătim la fel cum am făcut și cu fasolea verde, cu puțin usturoi și ulei. Adăugăm în tigaie și puțină apă și-i supraveghem, ca să nu se ardă. Trebuie să-și păstreze culoarea, fiindcă așa obținem, un produs verde și un altul albicios, spre auriu.

În cele din urmă, vom tăia câteva jumătăți de roșii, de-a latul. Le sărăm, le dăm puțin ulei de măsline și le coacem în cuptor sau le frigem pe-o parte și pe alta, într-o tigaie încinsă. Dar, nu de tot, atenție, ci în așa fel încât să rămână suculente, dar și puțin coapte!

Așa obținem o garnitură foarte diversă, cu trei culori foarte frumoase, care merge foarte bine pe tavă”, adaugă Horia Vîrlan, pentru Playtech Știri.

Friptura de miel se prepară în dimineaţa zilei de Paşte

Urmează apoi prepararea fripturii de miel în sine:

„Pentru friptura de miel folosim jumătăţi de ceapă sau sferturi de ceapă. Adăugăm bucăţi de morcovi şi un pic de apă. Recomand ca friptura să fie stropită cu vin alb, sec. Insist pentru vinul alb şi nu roşu. Doar dacă nu aveţi deloc, deloc, cum e în cazul anumitor zone rurale.

Punem hârtie de copt sau folie de aluminiu deasupra şi lăsăm totul să se coacă la o temperatură la care de obicei facem şi cozonacii, undeva, la 180 de grade. Lăsăm să se facă friptura, până carnea devine rumenă, iar apa aproape că s-a evaporat.

Apoi, scoatem carnea din tavă, iar ceapa, morcovul şi apa, rămasă în tavă, dar fără grăsime, o punem într-un bol. Mai adăugăm un pic de vin alb sec şi fierbem tot acel amestec ca să scadă iar.

Apoi, cu ajutorul unui blender, pasăm totul şi facem un sos cu care o să acoperim carnea de miel pe care o vom mânca la masa de Paşte”.

„Vă asigur că va ieşi o ciorbă de miel demenţială”

Potrivit sfaturilor aceluiaşi bucătar, totul se face în dimineaţa zilei de Paşte. În ceea ce priveşte ciorba de miel, aici lucrurile par puţin mai simple.

„Ciorba de miel, pe de altă parte, se face din căpăţâni, din gât, din coaste sau din şira spinării. E o ciorbă simplă de obţinut. Se pun bucăţile de animal la fiert. Cei care nu mănâncă căpățâna de miel, o pot evita din compoziţia ciorbei. O lăsăm la fiert binişor, să dea în clocot, de câteva ori, să facă spumă, cam un ceas.

După care, adăugăm legume, ceapă şi morcovi, toate tăiate, desigur. Adăugăm şi ceva albitură sau ţelină, după gustul fiecăruia! O lăsăm să fiarbă. Recomand tuturor și un gălbenuş de ou, cu smântână grasă şi cu oţet de tarhon, împreună cu tarhon tocat mărunt.

Vă asigur că va ieşi o ciorbă de miel demenţială. Putem adăuga la servitul ciorbei şi câţiva ardei iuţi muraţi, fiindcă iuţeala acestora e ceva mai redusă şi nu pişcă să ne scoată din sărite. Poftă bună!”, a conchis Horia Vîrlan.

Parteneri
Se cutremura CASA REGALA! Amanta Printului William a RUPT TACEREA
Redactia.ro
Ce a pus Prodanca în pachetele de Paște pe care le-a împărțit pentru regretata sa mamă, Ionela: „De acolo de sus se bucură pentru tot ce vede “
Click.ro
GALERIE FOTO Cele mai extravagante ținute de la Met Gala 2024. Un bilet la dineu a costat 75.000 de dolari
Digi24
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un judecător i-a spus că în căsătorie e permis orice
Digi24
Ce a povestit Sebastian Țopescu, fiul regretatului Cristian Țopescu, la 6 ani de la moartea tatălui său
Unica.ro
Piața imobiliară a sărit în aer. Scumpirile nu se mai opresc
EVZ.ro
Fiica lui Lele și a Andrei Volos se confruntă cu probleme de sănătate. Ce a pățit micuța Kim Nicole: „La control...” / FOTO
Spynews
S-a dat ordin pentru TOATĂ ROMÂNIA. Noile reguli de transport sunt deja în vigoare
Capital.ro
Categoria de români care va primi 1.500 de lei în plus la pensie. Ministrul Muncii: "Avem un mecanism clar stipulat în lege"
Antena 3
A recunoscut că este din nou singură! Motivul pentru care vedeta noastră și iubitul ei și-au spus „Adio”. E prima dată când vorbește despre asta
Avantaje
O nouă EPIDEMIE în TOATĂ Europa. BOALA care FACE deja RAVAGII
Mediaflux
Hidrologii, anunț de ultimă oră! 17 județe din țară, sub atenționare cod galben de viituri. Care sunt zonele vizate
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Chefi la cuțite, 7 mai 2024. Alexandru Săbădeanu, cuțitul de aur al lui Orlando Zaharia, a fost eliminat din sezonul 13
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro