Toți știm că peștele este delicios, dar gătitul peștelui poate fi o provocare. Cum faci să îți iasă crocant, dar să rămână întreg și pe dinăuntru să fie fraged? Ți-am pregătit câteva trucuri pentru cel mai bun pește prăjit. În timp ce peștele la grătar sau la cuptor sunt modalități ideale de a găti acest preparat, cu siguranță cel mai ușor și delicios fel de a îl face este să-l rumenești într-o tigaie foarte fierbinte.
Când gătești pește prăjit, trebuie să folosești o grăsime care arde greu, cum ar fi uleiul de avocado sau uleiul de canola. Nu trebuie să folosești ulei de măsline, pentru că acesta se arde foarte repede.
Vezi și: Dorada prăjită în mălai. Secretele celui mai bun pește prăjit
Totul începe prin a scoate peștele afară din frigider și a îl aduce la temperatura camerei cu aproximativ o oră înainte să intenționezi să-l gătești. Dacă pui peștele rece într-o tigaie fierbinte, acest lucru poate duce la scăderea temperaturii tigăii și la gătire neuniformă.
Apoi, pregătește peștele ștergându-l cu un prosop de hârtie pentru a îndepărta excesul de umezeală; umezeala poate scădea temperatura tigăii și poate determina peștele să fiarbă în loc să se rumenească.
Condimentează peștele pe ambele părți cu sare și piper negru, care ajută la prevenirea lipirii.
În plus față de condimente, sarea acționează ca o barieră între pește și grăsime și ajută la întărirea proteinelor.
În cele din urmă, asigură-te că folosești o tigaie foarte încinsă de fontă sau oțel inoxidabil, dar și teflonul este potrivit.
Încălzirea corectă a tigăii este un factor cheie pentru a evita lipirea peștelui și pentru a obține o crustă savuroasă. Încinge tigaia la o temperatură medie-mare, apoi adaugă ulei.
Când ulei se încinge, este momentul să adaugi peștele. El ar trebui să sfârâie atunci când este adăugat în tigaie.
În primul rând, secretul pentru un pește prăjit crocant este crusta. Trece peștele întreg sau fileuri prin mălai și adaugă-l în tigaia încinsă.
Citește și: Dieta mediteraneană a fost desemnată cea mai bună din lume în 2022. Ce alimente se consumă, de fapt
Un alt truc este să pui puțină sare în ulei ca peștele să nu se lipească de tigaie.
Înainte de a trece peștele prin mălai, acesta trebuie bine condimentat și apoi prăjit într-o tigaie fierbinte. Așteaptă să se facă crusta aceea crocantă până să întorci peștele, pentru că altfel se va lipi.
Întoarcerea repetată în tigaie poate deteriora peștele și poate împiedica pielea să devină crocantă.
Când peștele este pregătit să fie întors, se va dezlipi natural de pe tigaie fără a se lipi prea mult. Folosește o spatulă specială pentru pește, subțire, cu fante flexibile, care poate aluneca ușor sub bucata de pește.
Dacă vrei, poți da peștele printr-un amestec dea făină și mălai sau doar făină. Ai grijă să condimentezi înainte peștele sau fileul de pește pentru un gust bun. Servește-l clasic cu mămăligă și mujdei sau cu o garnitură de legume sotate în unt.
Odată ce poți ridica cu ușurință o colț a peștelui fără să se lipească, poți întoarce și termina gătirea .
Dacă gătești pește la cuptor, vei avea nevoie de o tavă și hârtie de copt, care ajută la prevenirea lipirii.
Înainte de a pune peștele pe tava de copt, pune puțin ulei pe hârtie ca să se dezlipească ușor.