Dieta mediteraneană a fost desemnată cea mai bună din lume și în 2022, pentru cel de-al șaselea an la rând. Specialiștii în nutriție consideră acest stil alimentar un factor esențial al unei vieți echilibrate. Ce efecte susțin că ar avea asupra organismului și ce alimente se consumă, de fapt.
Studiile de specialitate efectuate în ultimele 12 luni nu au schimbat cu nimic percepția experților în nutriție cu privire la cel mai sănătos stil alimentar. Pentru cel de-al șaselea an consecutiv, pe primul loc în topul realizat de cei de la U.S. News & World Report rămâne dieta mediteraneană.
Potrivit unui studiu clinic, dieta mediteraneană, precum și cea ketogenică, ar juca un rol important în reducerea nivelului de glucoză și al trigliceridelor din sânge, schimbările fiind observate în cazul unor pacienți ce fuseseră diagnosticați anterior cu prediabet și diabet de tip 2.
Topul a fost realizat în urma consultărilor unui grup format din experți în sănătate publică, incluzând nutriționiști, diabetologi, cardiologi.
Pentru întocmirea clasamentului, s-a ținut cont de sănătatea, siguranța, ușurința cu care un om poate adopta un stil de viață, promovarea unui regim sustenabil.
Joanna K Hodges, doctor în știința nutriției la Pennsylvania State University, a dezvăluit ce se consumă, de fapt, în dieta mediteraneană. Aceasta se bazează pe multe fructe, legume, pește, ulei de măsline, cantități moderate de vin, măsline, semințe și, în general, grăsimi de calitate.
„Dieta mediteraneană a devenit populară încă din 1990, după studiul publicat de Ancel Keys, care a descoperit că persoanele care urmează un regim tradițional din zona Mării Mediterane prezintă riscuri mult mai mici de boli cronice.
Dieta lor include multe legume și fructe, pește, ulei de măsline și cantități moderate de vin”, a explicat Prof. Dr. Joanna K Hodges, doctor în știința nutriției la Pennsylvania State University, pentru Medical News Today.
Indiferent de stilul alimentar preferat, specialiștii recomandă un consum cât mai mic de prăjeli, deserturi grele și carne roșie, o alegere mai potrivită fiind carnea albă, peștele proaspăt – în special dorada, biban și somon – salate, fructe de sezon, apă din belșug și somn de bună calitate.