03 oct. 2023 | 17:48

Dorada prăjită în mălai. Secretele celui mai bun pește prăjit

Diverse
Dorada prăjită în mălai. Secretele celui mai bun pește prăjit
Secretele ca să îți iasă un pește prăjit senzațional

Dacă nu ai mâncat până acum dovada prăjită în mălai, trebuie să faci această rețetă. Nu uita de mujdei și o mămăliguță bine făcută cu care să acompaniezi acest pește fraged, dulce și crocant. 

Totul despre dorada

Dorada este un pește de coastă prădător care se găsește în estuare și golfuri.

Acești pești se găsesc cel mai adesea în zonele de coastă, dar au fost capturați și la adâncimi de până la 150 m. Se hrănesc cu viermi și crustacee, precum și cu pești mai mici. 

Citește și:  Cu ce să ungi dorada înainte de a o băga la cuptor. Ingredientul secret care face diferența, îi dă o aromă senzațională

Interesant este că își încep viața ca masculi și își pot schimba sexul în jurul vârstei de 3 ani. 

Ajunge la o lungime de aproximativ 35 de centimetri dar poate ajunge și la 70 de centimetri și cântărește aproximativ 7,36 kilograme dar poate ajunge și la 11 kilograme.

Dorada este în general considerată ca fiind un pește foarte gustos. În mod tradițional, dorada a fost cultivată pe scară largă în lagunele de coastă și în iazurile salmastre, în special în nordul Italiei și în sudul Spaniei.

Cu toate acestea, în anii ’80, dorada a fost reprodusă eficient în captivitate și au fost dezvoltate tehnici de creștere intensivă, în special în cuști marine.

Dorada a devenit una dintre speciile de pește predominante în acvacultura europeană.

Citește și: Dieta mediteraneană a fost desemnată cea mai bună din lume în 2022. Ce alimente se consumă, de fapt

Corpul este oval și comprimat. Numărul total de branhii pe prima arcadă este rapid, între 11 și 13, 7 sau 8 în partea inferioară și între 5 și 6 în partea superioară.

Dorada prăjită în mălai – cum se face

Dorada prăjită în malai este o rețetă clasică și o combinație perfectă între gustul bogat al peștelui și textura crocantă exteriorului dat prin mălai și prăjit. 

  • 4 dorade curățate
  • 1 cană de mălai
  • 1/2 cană de făină 
  • 1 linguriță de sare
  • 1/2 linguriță de piper negru proaspăt măcinat
  • Ulei pentru prăjit
  • Paprika dulce

Amestecă făina cu mălaiul, sarea, piperul, pudra de usturoi și paprika într-un bol mare. Acest amestec va forma crusta exterioară crocantă a doradei.

Încinge uleiul într-o tigaie adâncă. Ia câte un pește bine curățat și dă-l prin amestecul de mălai, apoi pune-l la prăjit. 

Citește și: Ora la care nu trebuie să mai mănânci ca să slăbești. Descoperirea surprinzătoare făcută de oamenii de știință

Nu aglomera tigaia, pune doar un pește sau doi deodată la prăjit.

Prăjește peștele în uleiul încins timp de aproximativ 3-4 minute pe fiecare parte sau până când devine auriu și crocant.

Scoate peștele prăjit pe un prosop de hârtie pentru a absorbi excesul de ulei.

Serviți dorada prăjită în mălai caldă, alături de un mujdei de usturoi și o mămăliguță sau orice altă garnitură dorești.

Secretele pentru un pește prăjit delicios

Pe lângă deliciul gustos, dorada este și o sursă excelentă de proteine, vitamine și acizi grași omega-3. Dacă nu îți place să prăjești peștele, poți folosi cuptorul sau air friyer-ul.

Totuși, dacă vrei un pește prăjit și vrei să te răsfeți, există câteva secrete ca să îți iasă delicios.

Citește și: Câte minute se prăjește peștele pe fiecare parte, de fapt. Secretul celor mai cunoscuți bucătari

În primul rând, asigură-te că pui suficient ulei în tigaie, astfel încât peștele să se poată găti uniform. Dacă pui prea multe fileuri sau prea mulți pești în tigaie, temperatura va scădea în tigaie și vei avea un pește care absoarbe prea mult ulei.

Alt secret este să lași peștele să se prăjească bine. Vrei să ai un exterior crocant, dar un interior moale și fraged, nu uscat.

Parteneri
Limită la retragerile de numerar. Câți bani cash poți să scoți de la bancomat în România
Redactia.ro
Animalul rar care trăiește doar în România. E considerat un miracol al naturii și face parte dintr-o specie preistorică
Click.ro
Propunerea INDECENTĂ primită de Prințesa Diana de la un celebru miliardar. E INCREDIBIL ce a putut să-i spună!
Vocea.biz
Viața bate filmul! Și-a lăsat bona însărcinată, în timp ce aceasta avea grijă de copilul lui și al soției sale. Protagonistul e un actor cunoscut, urmărit de milioane de români la TV!
Unica.ro
Cum s-au descoperit abuzurile socrului Prințesei Diana, Mohamed Al Fayed
EVZ.ro
Simona de la Insula Iubriii, mesaj tranșant pentru ispita Anamaria. Consideră ca ar fi fost interesată de Claudiu și după terminarea competiției: “Nu sunt pansamentul nimănui”
Spynews
Ordinul a intrat în vigoare în toată România. Se dau amenzi usturătoare
Capital.ro
Acasă la Medana și Alin Oprea. Doar în filme mai vezi așa ceva Fără exagerare, imaginile din casa lor întrec orice închipuire
Avantaje
SE SCHIMBĂ LEGEA! Cine plătește pentru lucrările care se fac LA BLOC
Mediaflux
Simona de la Insula Iubriii, mesaj tranșant pentru ispita Anamaria. Consideră ca ar fi fost interesată de Claudiu și după terminarea competiției: “Nu sunt pansamentul nimănui”
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Ce părere are Bianca Drăgușanu despre Selina, iubita lui Victor Slav. Cum se înțeleg cele două: „Nu are de ce să-mi fie frică”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro