În toată Europa este foarte cald, dar cercetătorii propun o soluție care, conform estimărilor lor, ar putea reduce temperatura cu până la două grade.
Studiile realizate în Londra și Singapore arată că vopsirea acoperișurilor în alb poate aduce un plus de răcoare. Cercetătorii explică faptul că albul reflectă lumina, ceea ce poate reduce temperatura din jur cu până la 2 grade. Această scădere a temperaturii se resimte atât în interiorul clădirilor, cât și în exterior.
Considerată o soluție pentru combaterea căldurii urbane, vopseaua albă pare să fie chiar mai eficientă decât panourile solare instalate pe acoperișuri. Cercetătorii sugerează, de asemenea, că adăugarea de vegetație poate ajuta; cu cât există mai multe plante, cu atât betoanele din orașele mari se vor încălzi mai puțin.
Ceaiul cald poate părea paradoxal în contextul căldurii intense, dar poate avea un efect răcoritor indirect. Deși este neobișnuit să dorești un ceai fierbinte când temperaturile sunt extrem de ridicate, consumul de ceai cald crește temperatura corpului. Totuși, acest lucru stimulează creierul să trimită semnale care accelerează transpirația, un mecanism natural de răcorire.
Același principiu se aplică și în cazul mâncărurilor condimentate. Consumul de alimente picante îți va crește inițial temperatura corpului, dar apoi vei transpira intens, ceea ce va duce la răcorirea acestuia. Nu este deloc surprinzător că în regiunile cu climă extrem de caldă, preparatele și condimentele foarte iuți sunt frecvent întâlnite în bucătăria locală.
Dușurile reci oferă doar o soluție temporară pentru disconfort. Frigul cauzează vasoconstricție și, prin reducerea fluxului sanguin, corpul nu reușește să elimine surplusul de căldură, ci, dimpotrivă, îl acumulează.
În schimb, încearcă un duș cald sau la temperatura camerei, care ajută la distribuirea căldurii. Deși efectul nu este imediat vizibil, odată ce te vei usca, vei simți o plăcută senzație de răcorire.