După ploile și vijeliile din ultimele zile, revine canicula în România. ANM a emis prognoza meteo pentru începutul toamnei, iar valorile termice vor fi semnificativ mai mari decât cele normale pentru această perioadă.
Au fost câteva zile de fenomene meteo extreme, cu instabilitate atmosferică accentuată în România. Cantitățile de precipitații au depășit, local, 30-40 litri pe metrul pătrat, iar ploile au fost însoțite de vânt puternic și descărcări electrice. După aceste zile, mulți au fost tentați să creadă că am scăpat de caniculă și că toamna și-a intrat în drepturi puțin mai devreme decât de obicei.
Meteorologii spun însă că lucrurile nu stau deloc așa și că nu am scăpat de temperaturile ridicate, chiar dacă suntem aproape de a intra în luna septembrie. Șefa ANM, Elena Mateescu, a spus că vremea se va îndrepta începând de sâmbătă, iar temperaturile vor crește din nou.
”Chiar de sâmbătă vom vorbi din nou de temperaturi de 35 de grade Celsius, semn că vremea caniculară va deveni de interes în special în partea de vest a țării la început, după care chiar și ziua de duminică, în prima zi de toamnă. Vorbim de vreme caniculară în special în partea de vest și sud a țării. Cel puțin prima decadă a lunii septembrie, așa cum arată informațiile la acest moment, va fi caracterizată de o vreme caniculară, mai ales în partea de vest și sud”, a declarat Elena Mateescu, la Antena 3 CNN.
Cel mai mult a plouat în zona Dobrogei, iar litoralul se află încă sub avertizări cod galben și cod portocaliu de vreme instabilă. După ploile abundente și vijeliile din ultimele zile de pe litoral, meteorologii au emis avertizări cod galben și cod portocaliu de vreme rea.
”Din această seară (n.r. joi) până vineri dimineață, la ora 10:00 vorbim și chiar de un cod portocaliu pentru zona de litoral a județului Constanța, având în vedere cantitățile de precipitații estimate 50-60 litri pe metrul pătrat, iar la nivelul regiunii Dobrogea chiar un cod galben, pentru că în continuare, în această parte a țării, în sud-est, vremea va fi instabilă, cu intensificări ale vântului ce pot lua de asemenea local aspect de vijelie, având în vedere vitezele la rafală de 55-60 km pe oră. Cantitățile de apă pot fi însemnate”, a mai spus șefa ANM.
”Și debutul primei luni din toamna 2024 rămâne cu un semnal în ceea ce ar însemna o probabilitate foarte ridicată ca să fie un debut de toamnă mai cald, având în vedere estimările până în data de 16 septembrie. Dispunem de date până la acest moment, astfel încât cel puțin prima decadă a lunii septembrie să fie una mai caldă decât în mod obișnuit până atunci”, a mai spus specialista.