Ai auzit despre trucul restaurantelor pentru refolosirea uleiului? Cei mai experimentați bucătari adaugă în produsul utilizat la prăjirea sau gătirea mai multor mâncăruri un ingredient special, cu ajutorul căruia îl „purifică”. În acest fel, pot să refolosească uleiul până la patru ori. Iată despre ce este vorba!
Nu mai este o noutate faptul că refolosirea uleiului – atât al celui de floarea-soarelui, cât și al celui de măsline – poate fi dăunătoare pentru organism. Studiile realizate de specialiștii din alimentație și nutriție, de-a lungul timpului, au arătat că toxinele din aceste produse influențează în mod negativ sănătatea.
Tu știi de câte ori poți refolosi uleiul, de fapt? Cele mai noi informații pe această temă vin în urma unor analize efectuate cu ajutorul inteligenței artificiale. Cercetătorii de la Universitatea din Jaen au folosit aparate performante și precise pentru a identifica în ce măsură poate fi uleiul reutilizat la gătirea sau prăjirea produselor.
Oamenii de știință au arătat că uleiul de floarea-soarelui, precum și cel de măsline pot fi periculoase pentru organismul uman. Însă totul depinde de nuanțe. Uleiul poate fi refolosit de mai multe ori, nu trebuie aruncat imediat după prima utilizare, spun specialiștii.
Concluzia la care au ajuns cercetătorii de la Universitatea din Jaen este că uleiul de floarea-soarelui poate fi folosit până la 20 de prăjiri, în condiții de siguranță pentru organismul uman. Cu alte cuvinte, fără să elimine substanțe toxice. Uleiul de măsline poate fi refolosit la gătit sau la prăjit diverse preparate de până la 40 de ori, au susținut cercetătorii de la Universitatea din Jaen.
Chiar dacă produsele pot fi reutilizate, este important să știi cum să le manipulezi pentru a nu-ți pune în pericol organismul. Cei mai experimentați bucătari din lume apelează la un truc special pentru a „purifica” uleiul de floarea-soarelui sau uleiul de măsline. Ulterior, îl pot folosi fără griji la gătit.
S-ar putea să ți se pară ciudat. Totuși, experții culinari susțin că trucul funcționează. La final, uleiul – indiferent de tip – va fi mult mai deschis la culoare. Metoda pe care trebuie să o aplici este foarte simplă. Trebuie să lucrezi cu atenție.
Ce trebuie să faci este să amesteci foarte bine trei linguri de făină de porumb cu jumătate de pahar de apă până la obținerea unui mixt omogenizat. Toarnă, apoi, amestecul în uleiul încins, cu grijă să nu te rănești (nu uita că este bazat pe apă). Lasă amestecul la gătit în ulei până când se întărește.
La final, vei observa că reziduurile din uleiul folosit anterior la gătit (arsuri și alte astfel de elemente) se vor acumula în compoziția întărită. Nu trebuie decât să o îndepărtezi, să strecori uleiul și să îl depozitezi, după răcire, într-un recipient potrivit. Cei mai experimentați bucătari spun că produsul poate să fie refolosit până la patru ori.