03 feb. 2023 | 15:20

De câte ori poți să folosești uleiul de floarea soarelui sau uleiul de măsline. Diferențe majore între cele două

Știri generale
De câte ori poți să folosești uleiul de floarea soarelui sau uleiul de măsline. Diferențe majore între cele două
De câte ori poți să folosești uleiul de floarea soarelui sau cel de măsline? Gospodinele trebuie să știe.

Multe gospodine vor să facă economie în această perioadă greu încercată din punct de vedere financiar, așa că se folosesc de mai multe ori uleiul pentru a nu achiziționa acest produs atât de des. Din păcate, uleiul de floarea soarelui și uleiul de măsline au ajuns să aibă prețuri uriașe la rafturile magazinelor, motiv pentru care doamnele le refolosesc. Specialiștii vin acum cu detalii despre acest obicei și despre diferența majoră dintre cele două.

Analiză specialiști: de câte ori poți să folosești uleiul

Majoritatea românilor sunt îngrijorați de prețurile mari pe care le găsesc în magazine și de traiul scump. Un număr mare dintre aceștia încearcă să facă față provocărilor prin economii și diverse trucuri care să le ușureze viața.

În acest timp, doamnele au decis să refolosească uleiul pentru gătit și să încerce să nu mai achiziționeze atât de des produsul în cauză. Specialiștii vin acum cu detalii despre acest obicei.

Mai exact, cercetătorii de la Universitatea din Jaén (UJA) din Spania au realizat un nou studiu care răspunde la întrebările bucătăresele și le avertizează. Conform descoperirilor, este recomandat ca uleiurile cu mai mult de 25% compuși polari să nu fie folosite. Proiectul vrea să arate care este, de fapt, durata de viață a uleiului de măsline în funcție de condițiile de păstrare.

Ce spun experții?

„În final, luăm în considerare capacitatea de explicare a modelelor dezvoltate, determinând importanța variabilelor de intrare sau a variabilelor predictive în ceea ce privește calitatea uleiului în diferite condiții de utilizare și depozitare”, subliniază Dolores Pérez, unul dintre coordonatorii studiului.

Estimarea specialiștilor este redusă însă de bucătarii care folosesc ulei de măsline în preparatele lor. Aceștia consideră că tipul de ulei în cauză poate fi refolosit de maximum patru sau cinci ori dacă au fost îndepărtate reziduurile și dacă nu a început să aibă o culoare prea închisă.

„Evident, se va murdări mai repede dacă vom prăji niște flamenquines sau crochete decât niște cartofi”, spun reprezentanții companiei de ulei de măsline Estepa.

De ce se scumpește uleiul la noi?

Toată Europa se află în pragul unei crize a uleiului de floare din pricina războiului care a izbucnit între Rusia și Ucraina. Mai exact, Ucraina era cel mai mare furnizor de ulei, iar în prezent nu mai poate exporta nimic.

„Lipsa materiei prime, lipsa uleiului brut generată de Ucraina, ca furnizor principal de ulei brut pentru Uniunea Europeană conduce la o micşorare a stocurilor şi astfel vom vedea preţuri crescând”, a susținut Cezar Gheorghe, consultant agricol.