22 feb. 2023 | 23:55

De câte ori poți refolosi uleiul de măsline, de fapt. Specialiștii au dat răspunsul exact

Diverse
De câte ori poți refolosi uleiul de măsline, de fapt. Specialiștii au dat răspunsul exact
De câte ori poți refolosi uleiul de măsline, potrivit unui nou studiu. La ce concluzii au ajuns oamenii de știință.

Uleiul de măsline este unul dintre produsele de bază din bucătărie. Este mult îndrăgit de gospodine datorită proprietăților benefice pe care le prezintă. Știm cu toții însă, că nu putem abuza de utilizarea lui, pentru că ar putea să devină contraproductiv. Specialiștii au explicat de câte ori poți refolosi uleiul de măsline, fără să-ți pui organismul în pericol.

Când devine periculos uleiul de măsline

Uleiul de măsline este, probabil, al doilea cel mai folosit tip de ulei în bucătăria românească. Primul pe listă ar fi uleiul de floarea-soarelui. Când gătesc mâncăruri mai sofisticate sau care necesită un nivel de atenție mai ridicat, gospodinele preferă să folosească deseori uleiul de măsline, fiindcă este mai aromat.

Folosit necorespunzător, uleiul de măsline poate să îți pună sănătatea în pericol. Specialiștii din domeniul nutriției au explicat de câte ori poate fi refolosit acest produs, pentru a fi sigur pentru organismul uman. Sigur ai auzit și tu teoria potrivit căreia uleiul de măsline nu poate fi utilizat de mai multe ori. Ei bine, acest lucru nu este în totalitate adevărat.

Studiile cercetătorilor din domeniul alimentației și nutriției au arătat, de-a lungul timpului, că refolosirea uleiului de măsline poate fi dăunătoare pentru organism. Și nu doar a acestui tip de ulei. Același lucru este valabil și în cazul uleiului de floarea-soarelui. Totul depinde, însă, de nuanțe. Nu acesta este întregul adevăr.

Cele mai actualizate informații pe această temă vin chiar în urma unor analize realizate cu ajutorul inteligenței artificiale. Oamenii de știință de la Universitatea din Jaen au folosit noi aparate pentru a determina în ce măsură poate fi reutilizat uleiul de măsline, continuând să fie sigur pentru organismul uman.

De câte ori poți refolosi uleiul de măsline

Cercetătorii au analizat de câte ori poate fi folosit uleiul de măsline pentru a prăji diverse alimente. S-a avut în plan identificarea exactă a unei limite, în funcție de momentul în care uleiul ar putea să genereze substanțe periculoase organismului uman. Iată la ce concluzii au ajuns specialiștii!

Antonio Jesus Rivera, director al grupului de cercetare Sisteme inteligente și Data Mining de la Universitatea din Jaen, a explicat că, în cadrul studiului, au fost analizate mai multe variabile privind calitatea uleiului de măsline. Concluzia la care au ajuns specialiștii este următoarea: uleiul de măsline poate fi refolosit de până la 40 de ori, fără a reprezenta un pericol.

În ceea ce privește uleiul de floarea-soarelui, acesta poate rezista până la 20 de prăjiri, fără să elimine substanțe dăunătoare organismului uman. După trecerea acestui prag însă, nu se recomandă utilizarea lui la mâncăruri sau diverse preparate.

Cercetătorii au precizat că, mai mult ca sigur, bucătarii profesioniști nu vor fi de acord cu teoriile lor, aici intervenind și contaminările de arome, de gusturi și altele. Totuși, raportat strict la sănătate, uleiul de măsline poate fi refolosit de până la 40 de ori, au insistat oamenii de știință.

Parteneri
Limită la retragerile de numerar. Câți bani cash poți să scoți de la bancomat în România
Redactia.ro
Animalul rar care trăiește doar în România. E considerat un miracol al naturii și face parte dintr-o specie preistorică
Click.ro
Propunerea INDECENTĂ primită de Prințesa Diana de la un celebru miliardar. E INCREDIBIL ce a putut să-i spună!
Vocea.biz
Viața bate filmul! Și-a lăsat bona însărcinată, în timp ce aceasta avea grijă de copilul lui și al soției sale. Protagonistul e un actor cunoscut, urmărit de milioane de români la TV!
Unica.ro
Scandal în familia lui Liviu Dragnea. Nu își mai poate controla deloc fiul
EVZ.ro
Simona de la Insula Iubriii, mesaj tranșant pentru ispita Anamaria. Consideră ca ar fi fost interesată de Claudiu și după terminarea competiției: “Nu sunt pansamentul nimănui”
Spynews
Ordinul a intrat în vigoare în toată România. Se dau amenzi usturătoare
Capital.ro
Acasă la Medana și Alin Oprea. Doar în filme mai vezi așa ceva Fără exagerare, imaginile din casa lor întrec orice închipuire
Avantaje
SE SCHIMBĂ LEGEA! Cine plătește pentru lucrările care se fac LA BLOC
Mediaflux
Simona de la Insula Iubriii, mesaj tranșant pentru ispita Anamaria. Consideră ca ar fi fost interesată de Claudiu și după terminarea competiției: “Nu sunt pansamentul nimănui”
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Ce părere are Bianca Drăgușanu despre Selina, iubita lui Victor Slav. Cum se înțeleg cele două: „Nu are de ce să-mi fie frică”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro