Deși s-ar putea să fie puțin târziu, ar trebui să puneți murăturile. Sunt un preparat extrem de bun și folosit, mai ales în perioada de iarnă. Dar, ce te faci dacă descoperi că viitoarea conopidă murată se înnegrește? Dacă nu știai, există trucul genial prin care conopida murată nu se va mai înnegri. Citește în continuare și află ce să folosești, de fapt, ca să nu se mai întâmple.
Dacă ați pregătit vreodată murături, veți înțelege cât de important este să împiedicați conopida să se înegrească. Vrei să ai murături bune pentru iarnă, iată care este trucul despre care vorbim astăzi.
Așa poți preveni decolorarea conopidei. Trucul folosit de gospodine pentru a n se înnegri conopida este unul cât se poate de simplu, de fapt sunt două, dacă numărăm mai bine.
Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să folosești sarea industrială, în loc de sarea pentru murături. Motivule ste că aest tip de sare conține extrem de mult iod, pe când cea industrială nu are un conținut mare de iod.
Așadar trucul este să folosim sarea industrială. Un al doilea truc, care vă va ajuta să scăpați de conopida înnegrită, este să puneți borcanele într-un spațiu întunecos, sau, de ce nu, într-o cutie de carton acoperită.
Și un al treilea truc, l-am lăsat mai la urmă, este să folosiți la murarea conopidei un oțet deschis la culoare, cel mai închis va da acea nuanță de înnegrire a conopidei.
Acum știi care este trucul genial prin care conopida murată nu se va mai înnegri. Dar, hai să vorbim și de motivul pentru care conopida ajunge să-și piardă culoarea.
Toate plantele, fructele și legumele au pigmenți care le dau culorile lor vibrante, iar acești pigmenți se schimbă din diverse motive.
Conopida este un flavanoid din grupul antoxantinelor, care este un grup de alimente pigmentate „alb”, include cartofi, ceapă, conopidă și pere.
În mediile acide, aceste alimente sunt albe; la un pH neutru sunt alb-crem; în mediile alcaline sunt galbene. Conopida devine maro din cauza expunerii la oxigen și a lipsei de aciditate în timpul procesului de gătire.
Indicatorul numărul unu al conopidei proaste este mucegaiul. Veți observa că unele dintre buchețelele albe au mici pete maro pe ele. Acum, acest lucru nu înseamnă că întregul căpățânii de conopidă este stricat, înseamnă doar că trebuie să tai petele maro.
Al doilea indicator al conopidei stricate este mirosul: dacă miroase ciudat sau rânced, sunt șanse mari ca aceasta să fi fost expusă la umiditate și la lumină, care ambele vor face ca conopida să se strice rapid.
Conopida, bananele, merele, avocado, cartofii, cu toții am văzut aceste alimente devenind maro atunci când au fost lăsate afară prea mult timp. Pigmenții răspund la mediul înconjurător, iar conopida devine maro-cenușie din cauza mai multor factori:
Cel mai simplu mod de a testa nivelul de pH al apei de la robinet este să folosiți benzi de hârtie de turnesol. Acestea pot fi găsite la orice magazin de piscine sau comandate online.
Pur și simplu înmuiați banda în apă, așteptați câteva minute, apoi comparați culoarea de pe hârtie cu cea din graficul de pe sticlă. Conopida are un echilibru natural al pH-ului în jurul valorii de 6,5 – 6,8.
Dar pentru ca conopida să rămână albă, aciditatea apei trebuie să fie în jur de 5,5-7,5 pe scara pH-ului. Pentru a crește aciditatea, adăugați suc de lămâie sau oțet în apă, niciuna dintre acestea nu va avea impact asupra gustului conopidei. Pentru a crește alcalinitatea, adăugați puțin bicarbonat de sodiu în apa de gătit.
Tipul de cuțit folosit pentru a tăia conopida este important. Este o altă măsură pentru a asigura conopida albă. Deci folosiți un cuțit din oțel inoxidabil.
Majoritatea cuțitelor de pe piață sunt din oțel inoxidabil, dar merită menționat aici deoarece aluminiul, staniul, cuprul, fierul și oțelul sunt metale reactive care interacționează cu pH-ul conopidei și contribuie la îngălbenirea sau rumenirea acesteia.
Acum că ai aflat aceste lucruri, o să-ți fie mai ușor să scapi de probleme, indiferent că vrei conopida murată, sau gătită. Baftă și poftă bună!