Ai vrea să-ți iasă friptura ca în marile restaurante și nu reușești? Prăjirea unei fripturi la grătar poate părea o sarcină simplă, dar există, de fapt, anumite trucuri mai ales când vine vorba de gătirea ei. Tipul de carne, grosimea acesteia și căldura grătarului sunt elemente cheie atunci când gătești o friptură. Însă, indiferent dacă este o felie groasă sau subțire, temperatura internă este cea care determină când este gata.
Pentru ca friptura să se gătească corect, carnea trebuie să ajungă la temperatura camerei înainte de a o pune pe grătar. Asta înseamnă cu aproximativ o jumătate de oră, până la 45 de minute. Acest lucru asigură că întreaga friptură are aceeași temperatură pe tot parcursul preparării sale, astfel încât se va găti uniform, evitând un exterior ars în timp ce interiorul este încă nefăcut.
Te-ai întrebat cum gătesc bucătarii profesioniști carnea? Trebuie să știi aceste trucuri pentru o friptură perfectă. În primul rând, reține că tehnica rumenitului în tigaie sau pe grătar presupune câţiva paşi simpli, gândiți pentru a asigura acea textură apetisantă, uşor crocantă, cum vezi în marile restaurante. Dacă ții cont de aceste reguli, vei avea parte de fripturi care pur şi simplu îţi lasă gura apă:
Friptura rumenită are o crustă plină de savoare, care dă tot gustul delicios.
Multe gospodine lasă carnea pe grătar sau în tigaie să se prăjească, fără să o întoarcă des. După ce prinde prima crustă, este esențial să întorci friptura, pentru a se rumeni uniform.
Bagă tava cu pulpe la cuptor, unde se va găti uniform, la temperatură constantă, fără să se ardă.
Această tehnică este extrem de simplă, dar asigură un gust desăvârşit. Carnea preparată astfel își va schimba total gustul. Grăsimea untului scaldă friptura în arome şi îi încălzeşte cele mai fine crăpături, asigurând, astfel, o textură desăvârşită.
„Tigaia nu trebuie să fie prea încinsă – prăjeşte cotletul de porc treptat şi întoarce-l des. Când va căpăta o culoare arămie, vei trăi o experienţă culinară desăvârşită”, este de părere chef Brian Leth.
Odată ce bucățile de carne s-au rumenit, adică au căpătat acea crustă arămie, adaugă untul tăiat cubuleţe şi ierburi aromatice, ceapă, usturoi, după gust. Când untul s-a topit şi începe să facă spumă, apleacă tigaia uşor, astfel încât lichidul să se strângă într-o parte. Adună untul cu o lingură și stropește carnea. Un alt truc pentru acea textură crocantă la exterior este să presari puțină făină în tigaie, înainte de a pune carnea la prăjit.