06 feb. 2022 | 12:23

Trucul bucătarilor celebri pentru friptura perfectă. Așa se gătește corect

Utile
Trucul bucătarilor celebri pentru friptura perfectă. Așa se gătește corect
Trucul bucatarilor celebri pentru friptura perfecta. Asa se gateste corect

Ai vrea să-ți iasă friptura ca în marile restaurante și nu reușești? Prăjirea unei fripturi la grătar poate părea o sarcină simplă, dar există, de fapt, anumite trucuri mai ales când vine vorba de gătirea ei. Tipul de carne, grosimea acesteia și căldura grătarului sunt elemente cheie atunci când gătești o friptură. Însă, indiferent dacă este o felie groasă sau subțire, temperatura internă este cea care determină când este gata.

Cele mai tari trucuri pentru friptura perfectă. Așa gătesc marii bucătari ai lumii

Pentru ca friptura să se gătească corect, carnea trebuie să ajungă la temperatura camerei înainte de a o pune pe grătar. Asta înseamnă cu aproximativ o jumătate de oră, până la 45 de minute. Acest lucru asigură că întreaga friptură are aceeași temperatură pe tot parcursul preparării sale, astfel încât se va găti uniform, evitând un exterior ars în timp ce interiorul este încă nefăcut.

Cum obții o carne crocantă la exterior și făcută la interior

Te-ai întrebat cum gătesc bucătarii profesioniști carnea? Trebuie să știi aceste trucuri pentru o friptură perfectă. În primul rând, reține că tehnica rumenitului în tigaie sau pe grătar presupune câţiva paşi simpli, gândiți pentru a asigura acea textură apetisantă, uşor crocantă, cum vezi în marile restaurante. Dacă ții cont de aceste reguli, vei avea parte de fripturi care pur şi simplu îţi lasă gura apă:

1. Carnea trebuie să fie rumenită

Friptura rumenită are o crustă plină de savoare, care dă tot gustul delicios.

2. Întoarce friptura des

Multe gospodine lasă carnea pe grătar sau în tigaie să se prăjească, fără să o întoarcă des. După ce prinde prima crustă, este esențial să întorci friptura, pentru a se rumeni uniform.

3. Bucățile de carne trebuie să fie fripte, nu arse

Bagă tava cu pulpe la cuptor, unde se va găti uniform, la temperatură constantă, fără să se ardă.

4. Friptură înăbuşită în unt

Această tehnică este extrem de simplă, dar asigură un gust desăvârşit. Carnea preparată astfel își va schimba total gustul. Grăsimea untului scaldă friptura în arome şi îi încălzeşte cele mai fine crăpături, asigurând, astfel, o textură desăvârşită.

„Tigaia nu trebuie să fie prea încinsă – prăjeşte cotletul de porc treptat şi întoarce-l des. Când va căpăta o culoare arămie, vei trăi o experienţă culinară desăvârşită”, este de părere chef Brian Leth.

Cum trebuie să procedezi?

Odată ce bucățile de carne s-au rumenit, adică au căpătat acea crustă arămie, adaugă untul tăiat cubuleţe şi ierburi aromatice, ceapă, usturoi, după gust. Când untul s-a topit şi începe să facă spumă, apleacă tigaia uşor, astfel încât lichidul să se strângă într-o parte. Adună untul cu o lingură și stropește carnea. Un alt truc pentru acea textură crocantă la exterior este să presari puțină făină în tigaie, înainte de a pune carnea la prăjit.

Parteneri
De ce s-a stins, de fapt, actorul Mircea Diaconu. Fiica sa vine cu dezvăluiri cutremurătoare. "Am sufletul sfâșiat"
Redactia.ro
Cum se denunțau vecinii unii pe alții la Securitate:„Aflându-se în casă, cu ușa deschisă, s-a exprimat într-un mod imposibil de reprodus la adresa tov. Ceaușescu“
Click.ro
Deținuții vor lucra pe viitoarele şantiere de autostrăzi şi drumuri expres. Vor primi bani, iar pedeapsa li se va reduce
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Care este 'marele păcat' pe care credincioșii îl fac în Ajunul Crăciunului. Preotul Vasile Ioana avertizează: 'Dragii mei, vă implor! Nu se face!'
Unica.ro
Exclusiv: Andreea Tonciu și Pescobar, întâlnire de taină. Cum au fost surprinși cei doi
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Lovitură imensă pentru Călin Georgescu. Ar putea fi descalificat. Nu se aștepta la una ca asta
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
MAJORARE de PENSIE, după SĂRBĂTORI. Lista CREȘTERILOR de venituri, din IANUARIEI
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cum arată mama lui Marcel de la Insula Iubirii. Cum a surprins-o fosta ispită masculină chiar în aeroport înainte de căsătorie
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro