11 oct. 2022 | 15:51

Tresari des în somn? Specialiștii trag un semnal de alarmă: semnele la care trebuie să fim atenți

Sănătate
Tresari des în somn? Specialiștii trag un semnal de alarmă: semnele la care trebuie să fim atenți
Până la 70% dintre oameni experimentează sacadări hipnice!

Ți s-a întâmplat ca partenerul sau partenera să tresară în somn? Sau ție și s-a întâmplat să tresari des în somn? Dacă da, trebui să știi de ce specialiștii trag un semnal de alarmă. Aceștia vorbesc despre semnele la care trebuie să fim atenți.

Tresăritul în somn, sau crizele hipnotice

Crizele hipnotice pot fi tulburătoare, dar nu sunt periculoase, spun specialiștii. De fapt, ele sunt considerate o parte normală a adormirii. Până la 70% dintre oameni experimentează sacadări hipnice.

Sacadările hipnotice, sau atunci când tresari în somn, pot fi enervante și pot perturba somnul tăusau al partenerului, dar de obicei asta este cel mai rău lucru pe care îl pot face.

Salturile hipnice, sau atunci când tresari în somn, sunt contracții musculare bruște, involuntare, pe care le putem experimenta în timp ce adormim.

„Smuciturile hipnice sunt un tip de mioclonus, care reprezintă o categorie de mișcări musculare rapide și involuntare. Sughițul este un alt tip de mioclonus.

Hipnic este prescurtarea de la hipnagogic, un cuvânt care descrie tranziția dintre starea de veghe și cea de somn, care este momentul în care apar aceste smucituri.”, explică specialiștii.

Poate fi înspăimântător când simți că inima îți sare când adormi. Vestea bună este că, de cele mai multe ori, este inofensiv.

Dacă te confrunți cu aritmii pe timp de noapte, tresari des în somn sau ai senzația că te prăbușești în pat, faptul că știi cu ce te confrunți te poate ajuta să iei măsurile adecvate.

Dacă tresari des în somn, ai grijă la tabieturile zilnice! Specialiștii trag un semnal de alarmă

Într-un studiu, relativ recent, specialiștii trag un semnal de alarmă referitor la acest aspect al somnului. De altfel, studiul vorbește și despre cum să reduci sau să previi faptul că tresari des în somn.

Dacă te deranjează, abordarea cauzelor profunde este cea mai bună modalitate de a reduce apariția lor. Cauzele comune includ:

Cofeina și nicotina te face să tresari des în somn

Dacă consumați cofeină sau nicotină, savurați-le mai devreme, mai degrabă decât mai târziu în timpul zilei. Aceste substanțe vă trezesc creierul.

Cofeina vă poate perturba somnul chiar dacă o consumați cu șase ore înainte de culcare.

Exercițiile fizice te ajută să scapi de această problemă, dar nu în exces

Exercițiile fizice regulate vă îmbunătățesc somnul. Cu toate acestea, exercițiile fizice viguroase prea târziu în timpul zilei vă pot trezi și/sau provoca sacadări hipnice.

acă aveți de gând să mergeți la alergat sau să luați un curs de dans, faceți-o mai devreme în timpul zilei, mai degrabă decât direct înainte de culcare.

Lipsa somnului te face să tresari des în somn

Faptul că nu dormiți bine, din cauza insomniei sau a unei igiene deficitare a somnului, poate crește riscul de crize de hipnoză, precum și să vă afecteze concentrarea și starea de spirit.

Dormitul și trezitul la aceeași oră în fiecare zi pot ajuta la îmbunătățirea somnului.

Stresul și anxietatea sunt motivele pentru care tresari des în somn

Stresul și anxietatea, fie că sunt ușoare sau o afecțiune diagnosticată, pot îngreuna somnul și vă pot crește riscul de crize de hipnoză.

Încercați tehnici de relaxare înainte de culcare și nu mai utilizați dispozitive electronice cu cel puțin o oră înainte de a merge la culcare.

Palpitații cardiace duc la această stare în timpul somnului

Palpitațiile cardiace sunt celălalt motiv principal pentru care s-ar putea să simți că inima ta sare atunci când adormi. Palpitațiile ocazionale ale inimii nu sunt de obicei periculoase.

Cu toate acestea, dacă aveți palpitații frecvente ale inimii, ar trebui să vă supuneți unui control pentru o potențială problemă de ritm cardiac, mai ales dacă ritmul cardiac depășește 100 de bătăi pe minut.

Stilul de viață deficitar te face să tresari des în somn

Studiul a mai arătat că alimente bogate în zahăr, carbohidrați, grăsimi sau glutamat monosodic, pot duce la astfel de stări pe timpul nopții. Așa că ar fi bine să le evitați.

Studiul mai spune că și anumite medicamente, inclusiv pastile de slăbit, antibiotice, remedii pentru astm, medicamente pentru tuse și răceală, cocaină, amfetamine, hormoni tiroidieni și digoxină, te pot face să tresari des în somn.

Concluzie

Dacă oricare dintre aceste cauze este prezentă, cea mai bună modalitate de a reduce palpitațiile este de a aborda problema eficient, este una din concluzii. La fel ca și în cazul crizelor de hipnoză, poți reduce palpitațiile legate de stilul de viață ținând cafeina, nicotina, exercițiile fizice viguroase și stresul departe de ora de culcare și bând multă apă. În mod similar, evitați alcoolul și alimentele bogate în carbohidrați seara.

Parteneri
Silviu Prigoană, ultimele dorințe înainte de a muri. Ce a putut să spună cu doar puțin timp înainte să treacă în neființă
Redactia.ro
Cum arată cavoul-palat unde va fi înmormântat Silviu Prigoană?! A cerut să fie înhumat la secret, exact ca tatăl său?! Regina Întunericului: „Dacă nu-i respectăm dorința, se supără!”
Click.ro
Mesaj dur din partea unui general ucrainean pentru Donald Trump: Poporul nu vrea negocieri cu Rusia
Digi24
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu
Vocea.biz
Băieții cei mari au făcut 'fortăreață' în jurul tatălui lor. Cum l-au onorat pe Silviu Prigoană în ultimul lui drum spre casă
Unica.ro
Netflix dă lovitura cu Lady Gaga. Ce se întâmplă în „Wednesday”
EVZ.ro
Ce a comandat Silviu Prigoană de la restaurantul din Bran, cu câteva minute înainte să moară. Afaceristul nu a mai apucat să mănânce
Spynews
Taxă la bancomate. Anunț pentru toți românii care vor să retragă numerar de la ATM
Capital.ro
Silviu Prigoană, 8 căsnicii, 4 soții, 6 divorțuri. Prima soție l-a lăsat văduv, iar ultima i-a adus liniștea, până când moartea i-a despărțit. Cine sunt femeile care i-au marcat viața
Avantaje
RĂSTRUNARE de SITUAȚIE! PRIGOANĂ ar fi fost DEJA ÎNGROPAT
Mediaflux
Trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană a fost ridicat de la INML Brașov. Ce se va întâmpla înainte de a fi depus la capelă
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Mesajul lui chef Nicolai Tand după câștigarea marelui premiu în Finala Asia Express, sezonul 7. Ce a transmis concurentul
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro