România se pregătește să facă trecerea la ora de vară în luna martie, când ceasurile se vor da înainte cu o oră. Această schimbare va aduce cu sine nu doar o modificare în ceea ce privește afișarea timpului, ci și implicații mai adânci, care au legătura cu ritmul nostru și programul de somn.Iată tot ce trebuie să știi despre trecerea la ora de vară 2024.
Benjamin Franklin a inventat conceptul în 1784, crezând că trezitul mai devreme ar economisi utilizarea lumânărilor și ar economisi bani oamenilor. A muta ceasurile înainte pentru a profita mai mult de lumina zilei în lunile mai calde a fost adoptat oficial în timpul Primului Război Mondial ca parte a unei încercări globale de conservare a energiei.
Vezi și: Ora de vară 2023. Cum se dă ceasul în ultima sâmbătă din luna martie. Ce trebuie să ştie orice român
Dar teoria este fragilă, conform cercetărilor precum cea publicată în 2017 în Jurnalul Asociației Internaționale pentru Economia Energiei.
Pe măsură ce societatea a evoluat, iluminatul reprezintă o parte mai mică din consumul total de energie. Mai degrabă, extinderea utilizării orelor de lumină îi încurajează pe oameni să folosească mai mult aer condiționat și încălzire.
Alți susținători spun că lumina suplimentară din orele serii în primăvară și vară este benefică pentru sănătatea mintală a celor care lucrează ziua. Acest lucru, de asemenea, a fost demontat – datele dintr-un studiu din 2020 publicat în PLOS sugerează că schimbarea agravează tulburările de dispoziție, depresia, anxietatea și abuzul de substanțe.
Lumina soarelui este cel mai puternic sincronizator al ritmurilor circadiene – ceasurile generate intern pe care le urmează corpul nostru. Deși este benefic să avem mai mult timp pentru activități în aer liber seara, expunerea la mai multă lumină mai aproape de ora culcării face mai greu să adormim la ora obișnuită și poate reduce cantitatea de somn pe care o putem obține în fiecare noapte.
Pierdem și lumină dimineața, iar mulți ajung să se trezească în întuneric. Acest lucru este rău, deoarece expunerea la lumină dimineața are un efect de alertare și ne ajută să menținem un ritm circadian puternic.
Mutarea ceasurilor înainte în primăvară duce la un ritm de somn și trezire înainte ca ceasurile noastre interne să fie pregătite.
Această neconcordanță poate reduce cantitatea de somn pe care o putem obține, în detrimentul sănătății noastre.
România trece la ora de vară pe 31 martie 2024. Ceasurile se vor da înainte cu o oră. Ultima duminică din luna martie devine cea mai scurtă din an, având doar 23 de ore.
Practic, în noaptea respectivă, ora 3:00 va deveni ora 4:00, iar astfel, ultima zi de duminică din luna martie va avea doar 23 de ore.
Această tranziție marchează începutul perioadei de ora de vară pentru România, care va dura până în ultima duminică din luna octombrie, când ceasurile se vor întoarce înapoi cu o oră, marcând revenirea la ora standard.
Trecerea la ora de vară în 2024 vine la câteva zile după echinocțiul de primăvară, eveniment ce marchează începutul primăverii astronomice.
Impactul acestei schimbări temporare de timp nu este de neglijat. Pe lângă efectele practice asupra modului în care ne organizăm activitățile zilnice, trecerea la ora de vară poate avea și consecințe asupra sănătății și bunăstării noastre.
Studiile arată că trecerea la ora de vară poate influența diferite aspecte ale vieții noastre.
Persoanele care suferă de anxietate, depresie sau cei în vârstă ar putea resimți o anumită perturbare a rutinei zilnice, iar cei cu o sensibilitate crescută a ceasului biologic pot avea dificultăți în a se adapta la noua oră.
Corpul uman are nevoie cam de o săptămână pentru a se adapta complet la schimbarea orei, iar în acest interval, nivelul de stres și dificultățile de concentrare pot fi mai ridicate.
Dar trecerea la ora de vară este văzută în general ca o măsură benefică, întrucât aduce cu sine mai multă lumină naturală și poate contribui la o bunăstare generală și la menținerea sănătății.