Ora de vară 2023. Peste puțin timp, toată lumea va trebui să-și regleze ceasurile. Ora 03:00 va deveni ora 04:00, ceea ce însemnă că vom dormi mai puțin, dar se va întuneca mai târziu afară. Când se produce schimbarea, de fapt, și cine trebuie să respecte acest obicei? În mare parte, tranziția are un singur scop: creșterea numărului de ore în care populația poate beneficia de lumina naturală a soarelui.
An de an, dăm ceasurile înainte în ultima duminică din luna martie. În 2023, vom face trecerea la ora de vară în noaptea de 26 spre 27 martie. Totuși, mai multe țări au renunțat la tranziție. Să fie oare și România?
Ora de vară 2023 a fost deja eliminată în aproape 60% dintre statele lumii, iar oamenii nu vor mai fi nevoiți să regleze ceasurile. Dar ce va România peste o lună?
Populația din Emiratele Arabe Unite, Egipt, Sudan, India, China, Japonia etc. nu va trece la ora de vară 2023. De altfel, la Bruxelles se discută intens despre renunțarea la acest obicei. Până la noi directive, în noaptea de 26 spre 27 martie, românii trebuie să dea ceasurile înainte cu o oră.
Ora de vară a fost pusă în practică în cele două războaie mondiale, dar ideea îi aparține lui Benjamin Franklin, părintele fondator al Statelor Unite ale Americii. Totul ar fi pornit de la o glumă, însă liderii lumii au luat-o în serios. El a recomandat, într-o scrisoare adresată editorului de la „Journal of Paris”, ca oamenii să se trezească mai devreme și să adoarmă mai rapid, pentru a reduce la minimum utilizarea lumânărilor și a uleiului de lampă.
În anul 1895, entomologul neo-zeelandez George Hudson a lansat conceptul modern al orei de vară. Scopul era ca lumea să beneficieze de mai multă lumină a soarelui. O perioadă, nimeni nu a mai ținut cont de tranziție, dar a fost reintrodusă în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, de către președintele american Franklin Roosevelt.
În prezent, există mai multe discuții despre conceptul de schimbare a orei. Liderii internaționali au luat deja decizia de a elimina măsura în 60% dintre statele lumii, cum ar fi Emiratele Arabe Unite, Egipt, Sudan, India, China, Japonia etc.
Momentan, Austria și România vor continua să facă trecerea la ora de vară. Tranziția are loc în ultima duminică din martie. Asta înseamnă că, anul acesta, vom da ceasurile înainte în noaptea de 26 spre 27 martie.