La data de 14 septembrie, Biserica Ortodoxă sărbătorește Înălțarea Sfintei Cruci 2023, o sărbătoare legată de o serie de evenimente istorice legate de căutarea Sfintei Cruci, găsită în cele din urmă la Ierusalim în secolul al IV-lea de către cei doi egali ai Apostolilor, Sfinții Constantin și Elena. Există câteva tradiții și obiceiuri de Înălțarea Sfintei Cruci 2023, iar pe unele dintre ele sigur le știi.
În fiecare an, Înălțarea Sfintei Cruci are loc la 14 septembrie. Aceasta este sărbătorită cu post aspru și marchează două evenimente: Aflarea Crucii și înălțarea ei în fața poporului de către episcopul Macarie al Ierusalimului în 14 septembrie 335, iar al doilea eveniment este aducerea Sfintei Cruci de la perși, în 629, în vremea împăratului bizantin Heaclius, care a pus-o în Biserica Sfântului Mormânt.
Sfânta Cruce ocupă un loc central în Biserică și în închinarea creștină; a fost primul simbol creștin să fie cioplit pe mormintele martirilor din catacombe. De asemenea, este principalul simbol plasat în vârful clădirilor bisericești ca un far pentru a ghida credincioșii către portul mântuirii.
Citește și: Obiceiuri și tradiții de Înălțarea Sfintei Cruci. Ce este bine să ai în portofel pe 14 septembrie
Crucea se află și în vârful iconostasului; El este „Icoana Icoanelor”. Preotul binecuvântează, de asemenea, credincioșii cu semnul crucii, iar toate obiectele bisericești sunt sfințite prin semnul crucii, la fel ca și casele și locurile de închinare.
Semnul crucii însoțește viața noastră de la început până la sfârșit, facem semnul crucii înainte de somn și după ce ne trezim, înainte și după masă, înainte de călătorii, în timpul bolilor, înainte de intervențiile chirurgicale. Pe scurt, toți creștinii binecuvântează fiecare faptă cu semnul Sfintei Cruci binecuvântate.
Sfânta Cruce a devenit un simbol al victoriei asupra puterii (și slăbiciunii) vrăjmașului și se spune că Crucea este păzitoarea întregii lumi; este sprijinul și toiagul credincioșilor;
În vremuri străvechi, crucea era folosită ca instrument de tortură și moarte, dar s-a dovedit a fi un instrument de mântuire și un pod pentru a trece de la moarte la viață.
Apostolul Pavel a scris către Galateni: „Dar fie ca eu să mă mândresc numai cu Crucea Domnului nostru Iisus Hristos”, pe care El a distrus patimile noastre prin Patimile Sale.
Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci amintește de un moment din viața Sfinților Împărați Constantin și Elena. Împărat Constantin a avut o viziune, înainte de lupta cu Maxențiu. În plină zi, a apărut pe cer o cruce formată din stele și cu scrisul „prin acest semn vei învinge”.
Într-adevăr, a învins, iar mama lui a poruncit să fie găsită Sfânta Cruce. Aproape de Golgota au fost descoperite trei cruci identice, cea pe care a fost răstignit Iisus și cele ale tâlharilor uciși odată cu el. Patriarhul Ierusalimului, Macarie, a apropiat fiecare cruce de o fată care murise, iar când Sfânta Cruce a fost pusă lângă ea, tânăra a înviat.
În această zi se spune că vara s-a încheiat și începe toamnă. De fapt, în calendarul popular această zi se mai numește Ziua Șarpelui sau Cârstovul Viilor, pentru că 14 septembrie e ziua în care începe culesul viilor.
Aceasta este ziua când se strâng ultimele plante cu care se vindecă bolile și sunt făcute buchet, apoi duse la biserica pentru a fi sfințite. Plantele vindecătoare se pun apoi în casă și se folosesc la nevoie.
Oamenii de la sate pun în vasele din care beau apă păsările busuioc sfințit ca să fie protejate de boli, dar și la streșinile casele pentru a fi feriți de trăsnete.
Citește și: Înălțarea Sfintei Cruci 2022. Ce nu este bine să faci sub nicio formă
Conform tradiției populare, de Ziua Crucii se închide pământul. Pe 14 septembrie, preotul sfințește via și butoaiele de vin, iar strugurii din ultima tufă de vie sunt lăsați acolo ca ofrandă pentru păsări.
Nu este bine să mănânci usturoi, nuci, prune sau pește. De fapt, mulți țin post negru în această zi pentru vindecarea sufletului și a corpului fizic.
În această zi nu se muncește ca să nu se atragă răul. Nu se mănâncă nucă, iar unii cred că dacă va tuna, va fi o toamnă lungă.