Rugăciunea puternică pe care să o rostești de Înălțarea Sfintei Cruci, pe 14 septembrie. Aceasta este una dintre cele mai importante sărbători din luna septembrie, așteptată de creștinii de pretutindeni. În această zi se ține post, deoarece sărbătoarea amintește de Patimile și Răstignirea pe cruce a Mântuitorului Iisus Hristos.
Credincioșii prăznuiesc Înălțarea Sfintei Cruci în fiecare an, pe data de 14 septembrie și este cea mai veche sărbătoare închinată cinstirii lemnului sfânt. În această zi sărbătorim amintirea a două evenimente deosebite din istoria Sfintei Cruci.
Unul dintre acestea este Aflarea Crucii pe care a fost răstignit Iisus Hristos și Înălțarea acesteia în fața poporului de către episcopul Macarie al Ierusalimului, la data de 14 septembrie, în anul 335.
Cel de-al doilea eveniment este Aducerea Sfintei cruci de la perși, în 629, pe vremea împăratului Heraclius. Acesta din urmă a depus-o în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.
Sfânta Împărăteasă Elena, mama împăratului Constantin Cel Mare, a dat poruncă ca Sfânta Cruce să fie găsită. Prin urmare, datorită ei, s-au găsit cele trei cruci pe Golota.
Se spune în popor că, pentru a afla care a fost crucea pe care a fost răstignit Iisus Hristos, episcopul Macarie a decis ca cele trei cruci să fie atinse pe rând de o femeie moartă. La momentul când crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul a atins-o pe femeie, aceasta a înviat.
După ce a fost martor la minune, Macarie a poruncit Înălțarea Sfintei Cruci într-un loc înalt, pentru a fi văzută de tot poporul. După ce a cucerit Ierusalimul, împăratul persan Hosroe a a dus Sfânta Cruce în Persia, unde a rămas vreme de paisprezece ani. Ulterior, împăratul Heraclie l-a învins pe Hosroe și a adus Sfânta Cruce la Ierusalim, potrivit crestinortodox.ro.
Bisericile și mănăstirile ortodoxe oficiază slujbe în toată țara, cu ocazia acestei sărbători. În România există multe lăcașuri de cult care poartă hramul Înălțării Sfintei Cruci. Câteva dintre acestea sunt:
Să se scoale Dumnezeu, și să se risipească vrăjmașii Lui, și să fugă de la fața Lui cei ce-L urăsc pe Dânsul. Să piară cum piere fumul, cum se topește ceara de fața focului, așa să piară demonii de la fața celor ce-L iubesc pe Dumnezeu și se însemnează cu semnul Crucii, zicând:
Bucură-te, preacinstită și de viață făcătoare Crucea Domnului, care gonești demonii cu puterea Celui ce S-a răstignit pe tine, a Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Care S-a pogorât la iad, și a călcat puterea diavolului, și te-a dăruit nouă pe tine, cinstită Crucea Sa, spre izgonirea a tot vrăjmașul.
O, preacinstită și de viață făcătoare Crucea Domnului, ajută-mi mie cu Sfânta Fecioara Născătoare de Dumnezeu și cu toți Sfinții, in veci. Amin.
Citește și: Când este Înălțarea Sfintei Cruci 2022. În ce zi pică și ce este bine să faci