Când spunem sărbători de iarnă, de cele mai multe ori ne gândim la zăpada care urmează să îmbrace totul în alb, la mirosul inconfundabil de cozonac și la colindele care completează atmofesra de bucurie și emoție sufletească. Ajunul este evenimentul apropiat de sfârșitul de an, patronat de Moș Ajun, stăpânul timpului și deținătorul puternii anului ce vine. În această zi, toate pregătirile pe care le fac gospodinele au un scop precis: ele vor să stimuleze belșugul și norocul pentru premergătorul an.
O tradiție aducătoare de noroc presupune ca românii să-și înfrumusețeze casa în noaptea de Ajun cu crenguțe de vâsc, globuri roșii, lumânări și simboluri ale Nașterii Domnului. De asemenea, din bătrâni e lăsat ca în brad să fie pus un săculeț mic umplut cu boabe de fasole albă. Acestea simbolizează puritatea sufletului. Se mai spune că este bine să recuperăm toate bunurile împrumutate de-a lungul anului. În unele locuri, există obiceiul conform căruia fetele nemăritate trebuie să țină post negru pentru a-și întâlni rapid alesul.
Conform tradiție, în Ajunul Crăciunului nu se bea rachiu, întrucât acesta ar fi fost inventat de necuratul, care își bate joc de cel care îl bea, punând tăria înaintea tuturor bucatelor. De asemenea, în această zi, gospodinele nu trebuie să măture prin casă, altminteri alungă tot norocul. O altă superstiție spune că bărbatul trebuie să intre primul în casă în ziua de Crăciun și de Ajun, pentru ca familia să fie binecuvântată în anul ce vine.
În unele zone din Moldova, preotul și câțiva cântăreți bisericești merg pe la case cu o icoană care ilustrează Nașterea lui Iisus. În Ajun, oamenii muncesc mult, până seara, pentru ca de sfânta sărbătoare să aibă casele curate și mesele îmbelșugate. Gospodinele pregătesc covrigi și colaci pe care le vor oferi colindătorilor. După ce dau alimentele în cuptor, trebuie să spună imediat: „cum e cuptorul plin de pâine, așa să fie pomii plin de poame”.
Masa din Ajun trebuie să conțină bucate doar de post. De altfel, tradiția spune că în această zi trebuie să fie ținut post aspru. Unii creștini nu mănâncă nimic până se ivește prima stea de seară, pentru a avea noroc în anul următor. De asemenea, în Ajun, toată lumea așteaptă colindători ce vestesc nașterea lui Iisus. În popor se spune că, dacă visezi grâu verde, este semn că anul va fi bogat.