Cele mai răspândite obiceiuri și tradiții s-au dovedit a fi cele legate de Crăciun și de celebrarea Anului Nou. Sărbătoarea Nașterii Domnului Iisus Hristos în data de 25 decembrie își are rădăcini în Antichitate. Interdicția din seara de Ajun.
Tradițiile de Crăciun din zilele noastre, cum ar fi dansul urșilor sau colindatul cu capra, au început în timpul petrecerilor păgâne din perioada precreștină, când erau onorate diverse zeități, în nordul Scandinaviei, la Roma sau în Persia. În prezent, mulți oameni nu le cunosc originea, ci doar se bucură de sărbătoare.
Pe lângă aceste acțiuni, mai există multe alte datini pe care oamenii le mai respectă și azi. De exemplu, în ziua de Ajun, când gospodinele ies prima dată în curte, trebuie să adune câteva surcele pe care mai apoi să le împrăștie prin casă. Tot femeile trebuie să pregătească pentru masa de Ajun multe bucate, pentru a le avea și în anul următor.
În acest timp, fetele nemăritate trebuie să țină post negru pentru a-și putea visa ursitul și pentru a-l putea vedea. Ele trebuie să lase afară, peste noapte, câte puțin din toate felurile de mâncare pregătite pentru Crăciun. Astfel, ursitul va veni și va gusta, iar fetele vor putea să-l vadă.
Cât despre interdicții, poate cea mai ”dureroasă”, este să nu mănânci nimic în Ajun de Crăciun. Se spune că astfel vei avea noroc în anul ce stă să vină.
„Acest Moș Crăciun este, de fapt, cel care împarte milostenie. Este simbolul omului care, la o asemenea sărbătoare, știe să facă fapte bune. El face răsplata unor fapte creștine. În general, și biserica trece prin câteva crize mărunte. Și creștinii noștri au câteva defecte. Ori sunt prea fanatici, ori prea setați pe o idee sau trec totul prin sita lui Sarsailă, prin sita lui Antihrist. Trebuie să luăm lucrurile așa cum sunt.
Eu am stat ani de zile într-o mănăstire părăsită și oamenii veneau cu tot felul de obiceiuri. Le ziceam să facem mai întâi așa cum scrie la carte, ca să nu-l supărăm pe Dumnezeu, după aia adăugăm tradiția în care credeți, cu colacul, cu prosopul, toate adaptările pasionale. Omul se simte bine și împlinit dacă face ceva. Așa îi respect, dar îi și trezesc”, a explicat preotul într-un interviu pentru Anima Orthodoxa.