Săptămâna viitoare ar putea fi aprobate normele de aplicare pentru programul ”Noua casă” de către Guvern. În aceste condiții programul va putea începe din 15 august a declarat Dumitru Nancu, directorul general al Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM). Iată ce condiții noi sunt prevăzute în acest program față de ”Prima casă”.
Spre deosebire de ”Prima casă”, programul ”Noua casă” vine cu o serie de modificări care vizează în special plafonul maxim, dar și avansul minim pe care un cetățean care vrea să-și cumpere locuință este obligat să îl achite.
„Normele sunt în prag de avizare. Noi sperăm ca săptămâna viitoare normele să intre în aprobare de şedinţă de Guvern, iar la 15 august programul va fi operaţional. Încercăm să încurajăm noile construcţii. Faţă de fostul program ‘Prima Casă’ am mai mărit plafonul la 70.000 de euro. Trebuie să încurajăm şi românii care au un venit mai mare, dar şi dezvoltatorii să ofere nişte condiţii superioare. Dacă un român câştigă mai mult, de ce să nu şi dăm posibilitatea să aplice pentru programul ‘Noua Casă’? Pentru orice locuinţă construită în ultimii cinci ani şi de acum încolo, poţi accesa un credit între 70.001 euro până la 140.000 euro, cu un avans mai mare, de 15%” a afirmat Dumitru Nancu directorul general al Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), potrivit Digi 24.
Prin programul ”Noua casă” vor fi acordate două tipuri de credite pentru locuințele noi:
Prin locuință nouă se înțelege orice locuință cu recepția făcută cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului, dar și locuințele care au fost supuse unor lucrări de consolidare în vederea reducerii riscului seismic recepţionate la terminarea lucrărilor cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului.
Pentru locuințele mai vechi de 5 ani, condițiile rămân neschimbate.