Ion Țiriac domină topul celor mai bogați sportivi din istoria Jocurilor Olimpice. Ajuns la 82 de ani, omul de afaceri a participat, ca sportiv, la ediția din 1964 a Olimpiadei de Iarnă organizată în Austria, la Innsbruck. Era membru în lotul național de hochei pe gheață. Ulterior, Țiriac a cunoscut gloria ca jucător de tenis de câmp. Apoi a intrat în afaceri ce s-au dovedit tot mai profitabile de-a lungul timpului.
Topul celor mai bogați sportivi din istoria Jocurilor Olimpice este dominat de românul Ion Țiriac. Omul de afacri surclasează nume faimoase ale sportului mondial. Publicația engleză Daily Star a făcut un clasament al averii sportivilor care au participat în cariera lor la măcar o ediție a Olimpiadelor. Ion Țiriac este situat pe primul loc, cu o avere estimată la 1,2 miliarde de lire sterline, aproximativ 1,4 miliarde de euro.
Fostul mare jucător de tenis a participat la Olimpiada de Iarnă din 1964, găzduită de Innsbruck, în Austria. La ora respectivă, Țiriac era jucător al echipei naționale de hochei pe gheață a României, sport pe care l-a practicat chiar și în paralel cu tenisul de câmp. A fost prima participare la hochei pe gheață a tricolorilor la o ediție a Olimpiadei. După aceea, Ion Țiriac s-a concentrat doar pe tenis, acolo unde a ajuns până pe locul 8 la simplu, în clasamentul mondial. Și a câștigat Roland Garros, la dublu, împreună cu Ilie Năstase.
Ion Țiriac a povestit cum a făcut primele afaceri profitabile într-o România comunistă în care sportivii aveau privilegiul de a mai călători în afara țării.
M-a ajutat foamea. E greu să vă spun eu, pentru că e greu să vă identificaţi cu anii ’50, cum făceai să obţii un colac sau o bucată de pâine. Trebuia să inventezi tot felul de lucruri. Primele comerţuri pe care le-am făcut era să iei de la Moscova două ceasuri Pobeda și să le vinzi în ţară cu 2 lei, iar cu 2 lei să cumperi 4 sticle de coniac și să le vinzi la Moscova cu 6 lei şi aşa mai departe”, a spus Ion Ţiriac.
Ion Țiriac s-a lansat, mai târziu, printre altele, în import-export de mașini, în domeniul bancar și al asigurărilor. A ajuns la o avere impresionantă, pe care cei de la Daily Star o cifrează la 1,4 miliarde de euro (1,2 miliarde de lire sterline). Locul 2 al topului întocmit de britanici este ocupat de o ilustră necunoscută marelui public. Anna Kasprzak este o călăreață daneză care a participat în probele individuale de echitație și are o avere de 1 miliard de lire sterline (1,2 miliarde de euro).
Ultima treaptă a „podiumului” bogaților este ocupată de faimosul pugilist american Floyd Mayweather. Fostul campion mondial, medaliat cu bronz la Olimpiada de la Atlanta din 1996, a strâns „doar” 876 milioane de lire sterline (1,02 miliarde de euro). El este urmat de Lionel Messi, vedeta argentiniană a fotbalului mondial și de elvețianul Roger Federer, marele campion al tenisului masculin.