Toader ”ne amenință” cu un nou procuror general: ce a mai spus despre OUG 7

Toader ”ne amenință” cu un nou procuror general: ce a mai spus despre OUG 7

De câteva luni, Tudorel Toader se află într-un conflict cu procurorul general al României. A făcut eforturi semnificative să-l demită, dar președintele Iohannis a refuzat. Din păcate, în curând, îi va expira mandatul lui Augustin Lazăr.

În teorie, având în vedere protestele magistraților, Tudorel Toader ar fi trebuit în acestă perioadă să se ocupe cu rezolvarea tensiunilor legate de ordonanța 7 / 2019 pe care ratificat-o în urmă cu câteva săptămâni. Din păcate, pe lângă faptul că a promis că va renunța la un singur capitol din lege, ministrul Justiției se gândește cu cine să-l înlocuiască pe Lazăr.

Mandatul actualului procuror general al României expiră la finalul lunii aprilie. Până la momentul respectiv, Toader a promis, de aproximativ o săptămână, că vom avea o nouă persoană în poziția respectivă. Având în vedere afinitățile sale politice, șansele ca această decizie să nu fie una care favorizează penalii din PSD sunt foarte mici.

„Am avut în vedere abrogarea acestui articol 54. Dacă eu în ziua aceea anunţam pe pagina de Internet a MJ, trebuia să merg pe procedura de la momentul acela, adică să se poată înscrie şi judecători la funcţia de procuror general. Ştiam că va urma abrogarea, şi atunci am amânat declanşarea oficială a procedurii ca să mergem pe procedura astfel cum va fi modificată şi săptămâna viitoare sunt convins că Guvernul va adopta ordonanţa de urgenţă de modificare a OUG 7 şi imediat voi avea anunţul pregătit, imediat voi declanşa procedura de selecţie după regulile legale în vigoare la momentul acela”, a spus Toader într-un interviu la Antena 3, conform Agerpres.

Cel mai drăguț detaliu al întregului proces este că ministrul Justiției începe procedura de selecție a unui nou procuror general încă de pe acum, pentru a-i face o favoare președintelui. „Am declarat că declanşez procedura de numire, selecţie a unui nou candidat pentru funcţia de procuror general pentru ca până la expirarea mandatului să îndeplinim procedurile legale de selecţie, să lăsăm timpul necesar preşedintelui pentru analiză şi eventual pentru validarea propunerii, pentru emiterea decretului de numire a celui pe care îl voi propune candidat pentru procuror general”, a afirmat Toader.

Revenind însă la ordonanța de urgență care a supărăt aproape toți magistrații din România, Ministrul Justiţiei a declarat joi că a fost elaborată o nouă ordonanţă de urgenţă, care va abroga mai multe prevederi din OUG 7/2019 care fac obiectul protestului magistraţilor. El a precizat că noua ordonanţă va fi prezentată premierului pe 1 martie.

Sursa: AGERPRES
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI