Laura Codruța Kovesi este lăudată în presa internațională după ce a trecut cu succes de audierile din Parlamentul European și a devenit favorită pentru postul de procuror-șef al Uniunii Europene. În timp ce presa străină îi aduce omagii, Secția specială pentru anchetarea magistraților, recent înființată de Tudorel Toader, o cheamă pe Laura Codruța Kovesi, din nou, la audieri.
Financial Times, una dintre cele mai influente publicații din lume, îi dedică un editorial în care sunt prezentate argumentele pentru care candidata din România, care s-a înscris singură în această selecție de candidați și care este atacată constant de Guvernul României, este cea mai potrivită pentru înalta funcție.
„UE este în proces de a-și alege primul șef al noului instituit Parchet European. Ar trebui să aleagă persoana cea mai potrivită pentru acest job. Este vorba despre Laura Codruța Kovesi, un procuror curajos și reputat din România. Există mai multe argumente excelente în favoarea lui Kovesi, iar unul este chiar cel că guvernul Româniai, care devine rapid un abuzator în serie al valorilor UE și al statului de drept, se opune numirii ei în funcție. Nu există îndoieli că ceilalți candidați, unul din Franța, altul din Germania, s-ar descurca bine. Dar niciunul nu are pregătirea lui Kovesi în coordonarea unei lupte dure împotriva corupției politice înrădăcinate din țara sa.” Financial Times
Publicația subliniază faptul că Laura Codruța Kovesi este anchetată în România de o secție pentru anchetarea magistraților recent înființată de ministrul Justiției, Tudorel Toader, dar apreciază că acuzația de „abuz în serviciu” care îi este adusă fostei șefe DNA ar fi „subțire”.
În plus, Secția pentru anchetarea magistraților o cheamă la audieri pentru a doua oară pe Kovesi chiar pe 7 martie, ziua în care se așteaptă o decizie în urma negocierilor care se poartă între Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene pentru numirea procurorului-șef al UE. De altfel, Kovesi a fost citată prima dată la Secția pentru magistrați cu o zi înainte de a fi audiată în Parlamentul European pentru această înaltă funcție din cadrul Uniunii.
„Această încercare nerușinată de a o discredita pe Kovesi a coincis cu o ordonanță de urgență care limitează independența agenției anticorupție pe care a condus-o timp de cinci ani. (…) Eforturile lui Kovesi au inspirat milioane de compatrioți să ceară clasei politice să nu mai blocheze decontaminarea vieții publice din România. Dar a fost recompensată cu dușmănia guvernului social-democrat și a lui Liviu Dragnea, liderul autoritar din spatele partidului. Guvernul a demis-o din funcție în iulie 2018, în condițiile în care s-a angajat într-o sfidare a regulilor UE privind independența justiției față de factorul politic.” Financial Times
Financial Times amintește că acest comportament agresiv al Guvernului din București față de Laura Codruța Kovesi nu e o premieră. Și Donald Tusk, acum șef al Consiliului, a fost atacat de oficialii propriei țări.
„În 2017, liderii UE au trecut peste obiecțiile guvernului naționalist polonez și au făcut mișcarea necesară, renumindu-l pe Donald Tusk la președinția Consiliului. Ar trebui să facă o mișcare similară acum și să îi ofere lui Kovesi funcția de procuror-șef.” Financial Times
Editorialul din Financial Times vine după o analiză publicată de cotidianul belgian La Libre Belgique care apreciază că Parlamentul European ar putea să o facă „Doamna de fier a Europei”.
„Kovesi a convins. Singură, împotriva guvernului din propria sa țară. (…) PSD duce de săptămâni întregi o companie de discreditare a sa, o atitudine care a șocat în Europa, chiar în momentul în care România exercită președinția rotativă a UE.” La Libre Belgique
În ziarul belgian este citată eurodeputata Judith Sargentini (care face parte din Grupul Verzilor), care a declarat că primește numeroase mesaje de la PSD pentru ca votul ei să nu meargă în favoarea Laurei Codruța Kovesi, o situație pe care o consideră „incredibilă”.