Profesorii care sperau să-și găsească un loc de muncă mai bun în Învățământ se vor bucura să afle că a început procesul de titularizare 2019.
Luni seară, pe 15 aprilie, Ministerul Educației a actualizat site-ul dedicat informațiilor despre Titularizare 2019. Acesta include o serie de date utile, inclusiv lista completă a posturilor vacante din fiecare colț al României. Examenul efectiv pentru titularizare este programat pe 17 iulie 2019, iar curioșii pot consulta lista posturilor la adresa titularizare.edu.ro/2019.
În ultimele săptămâni, site-ul menționat mai sus a fost online, sub pretextul actualizării. Acum, dacă toate datele sunt corecte, ar trebui să găsești, pentru fiecare județ în parte, lista posturilor cu viabilitate de cel puțin 4 ani, lista posturilor cu viabilitate mai mică de 4 ani, dar și lista posturilor incomplete și cea a posturilor ocupate.
Este important de reținut că, de la ultima susținere a examenului de titularizare, s-au mai schimbat câteva particularități în legea învățământului. Printr-o ordonanță de urgență, Guvernul a decis că profesorii care au luat la concursul de titularizare note mai mari de 7 şi nu s-au angajat în următorii 6 ani de la susţinerea acestui concurs pe posturi permanente nu mai au dreptul să ceară posture titularizabile, ci să dea concurs din nou dacă vor un post permanent în sistemul de educaţie. Altfel, profesorii cu note mari pot fi angajați pe posturi pentru o perioadă determinată.
În practică, OUG-ul cu pricina a abrogat articolul 253 din legea Educației. Acesta le permitea profesorilor cu note mari la examenul de titularizare să ceară din nou titularizarea, fără repetarea examenului la un interval de timp regulat.
“Am rămas în plină mişcare de personal cu acest vid legislativ. Am găsit o soluţie: Cei care se afla în situaţia să fi obţinut note peste 7 în ultimii 6-7 ani, adică de la Legea 1 încoace, pot să folosească aceste rezultate în situaţia în care Consiliul de Administraţie al unităţii şcolare decide că poate să transforme contractul de muncă din contract pe durată determinată, într-un contract cu durata egală cu viabilitatea postului didactic. Ca urmare, în felul acesta considerăm că am rezolvat, fără să încălcăm decizia Curţii, pentru că asta nu înseamnă titularizare, dar înseamnă posibilitatea prelungirii contractului de muncă atât timp cât postul este viabil”, a declarat Ecaterina Andronescu, ministrul Educației.
Ordonanța detaliată mai sus va schimba destinele unui număr foarte mare de profesori angrenați în sistem. La ora actuală, sunt peste 2.000 de profesori care în ultimii ani au obținut note peste 7 la titularizare. Din păcate, nu au găsit locuri permanente în sistemul de educație. Aceștia vor fi încadrați începând din anul școlar următor pe posturi care sunt valabile câțiva ani, în măsura în care acestea există în școli.