Ecaterina Andronescu are de rezolvat și problema așa-zișilor profeori, lăsați să predea diverse materii, dar care nu au studii specifice postului pe care îl ocupă.
În România, aproximativ 4500 de persoane se prezintă la catedră în învățământul preuniversitar în anul școlar 2018 – 2019 fără să aibă calificare în domeniile respective.
În această situație se regăsesc profesori (de alte materii decât cele pe care le predau), educatori, învățători sau chiar studenți care nu au studii corespunzătoare, potrivit site-ului de știri Edupedu.ro.
Situația este mai îngrijorătoare în mediul rural, fapt reclamat de mai multe ori de opoziție, care o critică pe Ecaterina Andronescu, ministrul Educației, pentru că ar tolera acest neajuns. Potrivit datelor prezentate de ministerul de resort, 2750 de persoane predau în învățământul preuniversitar în școli de la țară, deși nu au pregătire.
În schimb, doar 1780 de cadre didactice predau în orașe deși nu au studii de specialitate.
„Cu studii superioare în alt domeniu decât cel al postului – 2.707 persoane, din care 1.615 în mediul rural. Studenți, în curs de calificare – 740 de persoane, din care 454 din mediul rural. Cu studii medii – 1.086 de persoane, din care 681 în mediul rural. Cea mai mare parte dintre cadrele didactice care nu au studii corespunzătoare ocupă posturi de învățători – 974 de persoane, și de educatori – 866 de persoane.” EduPedu.ro
Top 10 discipline cu cei mai mulți profesori necalificați pentru respectivele materii: