După ce luni au murit trei persoane din cauza unei defecțiuni la instalația de oxigen, unitatea mobilă de Terapie Intensivă a fost adusă în curtea spitalului Victor Babeș de la Spitalul Județean de Urgență Ploiești.
Din cauza deselor defecțiuni, TIR-ul a stat aici luni de zile fără să fie folosit. Acest lucru a determinat și conducerea unității medicale să nu îl mai folosească. TIR-ul s-a defectat de cel puțin trei ori, potrivit unor surse din cadrul Spitalului Județean de Urgență.
Au fost defecțiuni la instalația de climatizare. Din acest motiv, pacienții nu puteau fi internați acolo din cauza temperaturilor excesiv de mari. Iarna era foarte frig, iar vara temperaturile ajungeau până la 40 de grade Celsius.
„Am avut mari probleme cu TIR-ul acesta. Se defecta tot timpul câte ceva. Nici nu ţineam bolnavii acolo”, a declarat Bogdan Toader, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, în subordinea căruia se află unitatea medicală.
Medicii ATI-iști se plângeau că sunt probleme la presiunea oxigenului. Aceasta era insuficientă pentru un bolnav infectat cu COVID-19 într-o stare gravă. Aici au fost tratați doar bolnavii cu o formă ușoară spre medie de boală, însă pentru o perioadă foarte scurtă de timp.
Medicii ploieșteni susțin că dacă nu se defecta sistemul de climatizare, s-ar fi stricat liftul cu care urca pacienții în TIR. Mai mult de atât, nu era posibil să fie tratați mai mult de 4-5 pacienți deoarece instalația de oxigen nu făcea față. Toți medicii spun că unitatea medicală putea fi folosită doar pentru a stabiliza bolnavul, nu pentru a îl trata pentru o perioadă lungă de timp.
Cu toate că presa locală și națională au anunțat că TIR-ul nu este de foarte mare folos, autoritățile de la București nu au luat măsurile necesare. Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă a fost dusă la Ploiești anul trecut în luna iunie. La inaugurare a fost prezent și Raed Arafat, șeful DSU.
Pacienții din unitatea de la Ploiești au fost transferați în alte spitale, în august anul trecut, după ce instalația de climatizare a unități s-a defectat. Temperatura din interior depășea 40 de grade Celsius, devenind insuportabilă. În tot acest timp TIR-ul era parcat în curtea spitalului.
După două săptămâni, autoritățile au anunțat că problema instalației de climatizare a fost reparată nu existau medici specialiști care să lucreze în unitatea mobilă. TIR-ul nu a mai fost folosit deloc din toamnă până în luna martie. Acesta a fost preluat de către reprezentanții DSU și mutat la București.