Majoritatea gospodinelor folosesc ulei, mai ales la prăjeli. Dar, conform unor specialiști, există un tip de ulei care devine otravă de fiecare dată când este încălzit, iar toate gospodinele gătesc cu el fără să știe asta. Așa că, hai să vedem care este tipul de ulei care devine otravă, și folosit de gospodine.
Uleiul de măsline și-a dublat prețul, ceea ce face tot mai dificil să pui mâna pe o sticlă din acest aur lichid, dar asta nu înseamnă că ar trebui să ne ferim de el.
Orice se face pentru sănătate, inclusiv să consumăm un ingredient de bază, chiar dacă costă mai mult, reducem puțin cantitățile, dar continuăm să optăm pentru uleiul de măsline, deoarece alternativele nu sunt atât de bune pe cât par, mai ales după ce am aflat despre studiile recente.
De fiecare dată când alt tip de ulei pe care poate îl consumați în mod regulat este încălzit, el poate deveni otravă, spun specialiștii în nutriție. De fapt, mai spun aceștia, este o substanță care nu este bine să fie încorporată în dieta noastră.
Tipul de ulei cu care gătim nu numai că afectează în mod direct aroma preparatelor, dar ajunge să fie responsabil și pentru sănătatea noastră. Dacă vreți să o îmbunătățiți sau să evitați bolile, vă interesează care este tipul de ulei care devine otravă, și se pune întrebarea care ulei este mai sănătos, de fapt ?
Uleiul clasic de floarea-soarelui, celălalt ulei pe care cu siguranță îl avem în bucătărie, îl folosim aproape întotdeauna pentru prăjire, deoarece are o aromă mai blândă și poate fi esențial pentru ca alimentele să fie perfect gătite.
Prețul este, de asemenea, un factor de care trebuie să ținem cont atunci când încorporăm acest ulei în viața noastră de zi cu zi. Poate că odată cu creșterea prețului uleiului de măsline îl avem mai mult în vedere, deși ajunge să fie o mare greșeală să îl folosim pentru a găti în acest mod.
Uleiul de floarea-soarelui nu este la fel de bun ca și cel de măsline, deci nu este cel mai sănătos ulei pentru prăjit. Nu doar din cauza gustului, ci și din cauza unor proprietăți care îl îndepărtează de sănătatea pe care ne-o dorim. Atunci când vine vorba de a avea grijă de noi înșine, întotdeauna va fi mai bine să încorporăm un ulei de măsline bun.
Confom nnutriționiștilor, acest ulei ajunge să fie cel care se potrivește cel mai bine nevoilor noastre, decât un ulei de floarea soarelui care poate fi chiar periculos pentru sănătatea noastră. Dar, totul va depinde de modul în care gătim cu el și de rețetele pe care ajungem să le obținem.
În alte părți ale lumii se adaugă unt sau ulei de cocos, două opțiuni care pot fi mai ieftine și mai sănătoase decât să punem ulei de floarea-soarelui în anumite rețete dacă ne uităm la ce spun specialiștii.
Poradnik Zdrowie este publicația poloneză care a avertizat asupra riscurilor încălzirii uleiului de floarea-soarelui și, mai exact, a folosirii acestuia pentru prăjire, lucru pe care îl facem prea des în țara noastră.
Putem obține un preparat de nota 10, cu ajutorul anumitor ingrediente care poate că nu ne ajută doar în ceea ce privește gustul, ci și menținerea proprietăților pe care dorim să le avem pentru mai mult timp.
Prin încălzirea uleiurilor sau a alimentelor eliberăm anumite substanțe care pot să nu fie în totalitate bune pentru organism. Este o schimbare de situație și de temperatură care modifică consistența și proprietățile unui ingredient atât de comun precum uleiul.
Nu numai că se întâmplă cu uleiul de floarea-soarelui, dar este unul dintre cele mai periculoase, deoarece include o serie de substanțe care nu sunt deloc bune și care pot ajunge să fie extrem de dăunătoare pentru toată lumea.
La peste 100 de grade, acizii grași polinesaturați pe care îi conțin se pot descompune și atunci acest ulei este nesănătos și poate deveni chiar un risc pentru sănătate. Nu sunt singurii care cred acest lucru și în acest caz au demonstrat-o.
Universitatea De Montfort din Marea Britanie a demonstrat că la temperaturi ridicate este o sursă de aldehide cancerigene, deci s-ar putea să ne îmbolnăvim organismul dacă gătim uleiul de floarea-soarelui în acest mod.
„Este un aliment ca și celelalte cu siguranță, dar la temperaturi ridicate situația se poate complica. Mai ales când are această componentă care s-a dovedit a fi responsabilă de această boală gravă.
Să optăm pentru soluții mai sănătoase, să folosim mai puțin ulei de măsline sau să includem o friteuză cu aer care să împiedice ca o cantitate mare de ulei să se încălzească și să ajungă să provoace mai multe probleme de sănătate, este un lucru de care trebuie să ținem cont pe viitor.
Sănătatea noastră spune multe despre tot ceea ce facem, de la cel mai mic gest până la cel mai mare, fiecare grăunte de nisip pe care îl încorporăm în viața noastră de zi cu zi va ajunge să dea rezultate sau să genereze o problemă.”, spun specialiștii.
În concluzie, uleiul de floarea-soarelui s-ar putea să nu fie cel mai bun prieten al sănătății, mai ales când descoperim aceste studii, așa că întotdeauna va fi mai bine să îl înlocuim cu un altul care, deși mai scump, ne oferă elemente mai sigure.