De când se gătește, majoritatea gospodinelor folosesc clasicul ulei de floarea-soarelui la prăjit, și în general la gătit. Dar, dacă ți–am spune că nu este cel mai sănătos ulei pentru prăjit, ce ai face? Și ca să păstrăm un echilibru, îți vom spune și care este cel mai sănătos ulei pentru prăjit, având în vedere că mulți români îl ignoră.
Ar putea părea ciudat această afrimație, dar conform specialiștilor în nutriție, într-adevăr, uleiul de floarea-soarelui nu este chiar cel mai bun.
Cu toate astea, dacă ar fi să facem un sondaj printre gospodine, nu ne-ar surprinde să aflăm că ete cel mai folosit, chiar dacă nu este neapărat și cel mai bun, iar motivele ar putea fi multe.
Unul din motive, dacă e să fim cârcotași, este că punctul de fum al uleiului de floarea-soarelui este suficient de ridicat pentru a fi folosit la prăjit și în alte aplicații la temperaturi ridicate.
La fel ca toate uleiurile nesaturate, uleiul de floarea-soarelui este instabil și tinde să se descompună la o încălzire prelungită.
Când vine vorba de a pune n balanță care sunt alternativele, răspunsul este unul relativ simplu, și anume uleiurile vegetale.
În asentimentul nutriționiștilor, că tot vorbim de ulei vegetal, cele mai bune uleiuri pentru prăjire tind să fie cele bogate în grăsimi saturate, cum ar fi uleiul de arahide, untura vegetală sau untura de porc.
Citește și: Uită de ulei. În ce e bine să prăjești șnițele și chiftele. Greșeala pe care o fac multe românce
Acestea nu numai că vor avea cea mai lungă durată de viață, dar vor produce și cele mai crocante rezultate, deci ar merita încercate măcar odată.
Dar, spun aceiași nutriționiști, în unele cazuri, uleiul vegetal constă în principal în acizi grași polinesaturați sau PUFA.
Organismul nu poate produce PUFA și, potrivit specialiștilor, consumul acestor grăsimi poate avea beneficii pentru sănătatea inimii, în special dacă le folosiți pentru a înlocui sursele de grăsimi saturate din dietă.
Dar, cu toate astea, rămâne o întrebare la care vom încerca să găsim răspunsul împreună:
Există mai mulți factori care trebuie luați în considerare atunci când decideți care este cel mai bun ulei pentru prăjit, dar răspunsul este destul de simplu, și, de fapt, nu este vorba de unul, ci de două uleiuri, după cum urmează:
Conform specialiștilor, uleiu de avocado are punctul de afumare de 271 de grade, și poate fi folosit la orice fel de prăjire.
Uleiul de avocado este o alegere fantastică pentru toate tipurile de prăjire, deoarece are cel mai mare punct de fum dintre toate sugestiile noastre.
Află despre: Cu ce se poate înlocui uleiul de floarea soarelui atunci când găteşti. Există o variantă chiar mai sănătoasă
Aest tip de ulei are în mare parte un gust neutru, dar conferă o ușoară aromă de avocado cu o notă de dulceață.
Acest lucru îl face alegerea noastră preferată atunci când preparăm deserturi prăjite, dar îl adorăm și pentru mâncăruri sărate. Dezavantajul cu uleiul de avocado este că poate fi semnificativ mai scump decât alte uleiuri.
În cazul acestui tip de ulei, punctul de fum ajnge la 204 grade, deci cu mult mai bun decât predecesorul, și este una dintre cele mai bune alegeri atunci când se prăjeșt.
De asemenea, este alegerea de top ca fiind cel mai bun ulei pentru a prăji pește, conform specialiștilor.
Află despre: Cu ce înlocuiești uleiul de floarea soarelui la gătit, de fapt. E și mai ieftin decât credeai
Are o aromă neutră și este destul de accesibil, în special dacă pregătiți cantități mari de mâncare, iar un litru de canola costă de obicei în jur de 80 de lei.
Deși lista poate continua și cu alte uleiuri (depinde de alegerea fiecăruia), majoritatea nutriționiștilor și a specialiștilor în bucătărie spun că cele două intră la categoria de cel mai sănătos ulei pentru prăjit.
Așadar, dacă te decizi să încerci și altceva, de ce să nu le încerci pe acestea două?