Ții post în pandemie? Astea sunt alimentele pe care nu trebuie să le consumi, de fapt

Ții post în pandemie? Astea sunt alimentele pe care nu trebuie să le consumi, de fapt
Ce alimente nu trebuie să consumi, de fapt, în perioada postului

Dacă te-ai hotărât să ţii post în pandemie, atunci trebuie să afli care sunt alimentele pe care trebuie să le consumi, de fapt. Medicul nutriţionist Mihaela Bilic îţi explica tot ce trebuie să ştii despre mâncatul sănătos în postul Crăciunului.

De ce alimente trebuie să ne ferim în post

Duminică, 15 noiembrie, a început postul Crăciunului, unul dintre cele patru mari posturi ale Bisericii Ortodoxe. În plină pandemie de coronavirus, medicul nutriţionist Mihaela Bilic vorbeşte despre ce alimente nu trebuie să consumi, de fapt, în această perioadă pentru a nu acumula kilograme în plus şi pentru a nu îţi pune în pericol sănătatea. De asemenea, este foarte important să avem grijă de sistemul nostru imunitar.

“În afara postului spunem că mâncăm „de dulce”. Dar zahărul nu este reglementat în post. Prima mea recomandare pentru persoanele care țin post este să nu facă exces de zahăr. Să nu consume în exces produse dulci, pentru că zahărul este nu un nutrient, ci mai degrabă un condiment în viața noastră. Riscăm, în momentul în care nu avem alte alimente care să ne fie pe plac, să dăm iama în dulciuri. Or, ăsta nu e un beneficiu pentru organism.

Apoi, pe locul 2 vine excesul de grăsime. Atenție mare, dacă vorbim de postul ca la carte, veți vedea în calendarul religios că sunt foarte puține dezlegările la ulei și vin. Deci bunicii noștri știau că a ține post nu înseamnă să mănânci multe uleiuri prăjite, pentru că și uleiul era restricționat în post.

Metoda de gătire corectă ar fi la cuptor, înăbușit, cu sos sau, și mai bine, ciorbă. O mulțime de preparate tradiționale românești făcute pe bază de legume. Legume multe. Ele trebuie să ne fi prietene și în post, și în perioada asta în care avem nevoie de imunitate crescută. Asta pentru că acești pigmenți vegetali care dau culoare legumelor aduc și beneficii miraculoase pentru organism. Cu cât mai multe legume, cu atât mai bine. Cu cât mai diferite și mai colorate, cu atât mai bine”, a spus Mihaela Bilic, conform Digi24.

Ce alimente nu trebuie să consumi, de fapt, în perioada postului
Ce alimente nu trebuie să consumi, de fapt, în perioada postului

Ce trebuie să facem pentru a nu afecta sistemul imunitar

În această perioadă de criză sanitară, toată lumea vorbeşte despre întărirea imunităţii, lucru pe care îl putem face consumând fructe şi legume bogate în vitamine şi nutrienţi. Medicul nutriţionist, însă, atrage atenţia şi asupra faptului că stresul poate influenţa negativ sistemul imunitar.

“Gradul nostru de imunitate depinde nu doar de alimentație, ci și de gradul de stres. Dacă nu avem un somn de calitate și organismul nostru nu se reface prin odihnă, nivelul de stres are un impact devastator asupra imunității”, a mai spus Mihaela Bilic.

Urmăriți Playtech.ro și pe