Ce se întâmplă dacă pui bicarbonat peste fructe și legume. Trucul pe care toți românii trebuie să îl afle

Ce se întâmplă dacă pui bicarbonat peste fructe și legume. Trucul pe care toți românii trebuie să îl afle
Ce se întâmplă dacă pui bicarbonat peste fructe și legume. Trucul pe care toți românii trebuie să îl afle

Cercetătorii au descoperit o metodă simplă de a elimina pesticidele, spre exemplu, de pe mere, și anume, scufundarea fructelor pentru 15 minute, într-un amestec de bicarbonat de sodiu.

Ce se întâmplă dacă pui bicarbonat peste fructe și legume

Merele au ocupat un loc fruntaș în topul legumelor cu cele mai multe pesticide. Dacă până acum modalitatea pentru a elimina pesticidele era clătirea lor cu apă din abundență, un nou studiu indică o tactică mult mai eficientă. Astfel, cercetătorii din Massachusetts, Amherst, au concluzionat că un amestec de apă cu bicarbonat de sodiu elimină pesticidele din mere, cel puțin.

Ca să testeze eficiența amestecului, Lili He, profesorul îndrumător al studiului și echipa lui au arătat câteva mere cu două dintre cele mai întâlnite pesticide. Apoi, o mare parte dintre mere au fost spălate cu un dezinfectant utilizat în procesul dinaintea comercializării, o altă parte, doar cu apă și o alta cu amestecul cu bicarbonat de sodiu.

„Ceea ce ne-a uimit a fost cât de mult dura până când pesticidele erau îndepărtate”, a spus Lili He.

Astfel, merele scufundate două minute în soluția cu bicarbonat de sodiu au fost spălate de mai multe pesticide decât cele ținute două minute în dezinfectant ori cele ținute sub jetul de apă tot pentru două minute. Dar a fost nevoie ca merele să stea în soluția cu bicarbonat între 12 și 15 minute pentru ca pesticidele să fie înlăturate complet. Cercetătorii recomandă deci aplicarea acestei tactici pe fructe.

De menționat este că consumul de pesticide poate să ducă la apariția cancerului, a bolilor nervoase și poate avea efecte asupra sistemului imunitar, provocând și probleme sexuale și de reproducere.

Bicarbonatul de sodiu reușește să elimine până la 96% din pesticidele regăsite în fructe și legume, însă trebuie să știi cum să-l folosești.

Cum folosești bicarbonatul de sodiu ca să speli fructele și legumele de pesticide

Se poate folosi bicarbonatul de sodiu ca un exfoliant, masând coaja legumelor și fructelor tari, precum pepenii sau cartofii. De asemenea, atunci când speli fructele și legumele în chiuvetă trebuie să adaugi câteva linguri de bicarbonat de sodiu în apă și să le lași la înmuiat 10 -15 minute. Așa recomandă specialiștii.

De altfel, soluția din apă și bicarbonat s-a dovedit a fi cea mai eficientă și elimină până la 80% din tiabenzadol și 96% din fosmet. Tiabenzadolul este un fungicid. Despre el se știe că poate să penetreze coaja legumelor și a fructelor, având efecte foarte nocive pentru ficat și rinichi.