Aceste alimente te ajută să-ți cureți orgnismul de toxine și să-ți întărești sistemul imunitar și îți îmbunătățesc multe funcții din organism. Iată care sunt cele trei legume pe care să le consumi constant.
Din punct de vedere nutrițional, sfecla este una dintre cele mai complete legume. Sfecla conține fibre, antioxidanți, dar și alți nutrienți care ajută la curățarea ficatului și a sângelui. În plus, sfecla mai contribuie și la echilibrarea pH-ului din sânge, iar asta este foarte important pentru reglarea proceselor inflamatoare din corp, dar și pentru eliminarea deșeurilor. În plus, sfecla conține și betaină și pectină, doi compuși care îi întăresc proprietățile detoxifiante, deoarece îmbunătățesc digestia. Datorită conținutului ridicat de fibre, sfecla normalizează digestia, în special după ce se consuma grăsimi și proteine în exces. Trebuie să mai știi că consumul regulat de sfeclă reglează deci tranzitul intestinal.
Se știe că varza este o legumă foarte hrănitoare ce stimulează eliminarea deșeurilor. Antioxidanții din compoziția verzei mai ajută și la eliminarea substanțelor dăunătoare acumulate în sânge. Printre ele sunt incluse și cele provenite din medicamente și pesticide. De asemenea, fibrele naturale din varză stimulează peristaltismul și ajută la detoxificarea ficatului. Varza este bogată în fitonutrienți, antioxidanți, dar și în vitamine și minerale. Printre substanțele active enumerăm: vitamina C, vitamina A, vitamina K, glutamină, acid folic, acid lactic, betacaroten, vitaminele B1, B6 și B9, vitamina E, calciu, sodiu, potasiu, fier, fosfor și iod. Varza ajută la detoxifiere, iar detoxifierea e benefică nu doar pentru siluetă, ci și pentru rinichi, ficat și sistemul digestiv. Astfel că dacă mănânci varză cu regularitate, vei încuraja dezvoltarea bacteriilor benefice și vei opri înmulțirea celor dăunătoare și chiar cancerigene. De altfel, varza și-a dovedit efectele benefice în cazul cancerului de sân și de colon.
De obicei, usturoiul este folosit în scop culinar pentru gustul său deosebit și aroma unică. Dar usturoiul mai este un și un aliment medicinal ce nu trebuie să lipsească dintr-o dietă sănătoasă. De menționat este că usturoiul este bogat în antioxidanți și componente antiinflamatoare ce ajută la curățarea sângelui și a ficatului, prevenind astfel numeroase boli. Mai mult decât atât, compușii sulfurici din usturoi stimulează eliminarea toxinelor, însă au și un efect diuretic ce reduce inflamațiile cauzate de retenția de apă. Este important de știut și că usturoiul conține vitamine și minerale importante care ajută organismul și sistemul imunitar să lupte împotriva bolilor.